Ruth vertrekt op haar helse tocht en wordt uitgezwaaid door vrienden en familie.
Foto Deleu Ruth vertrekt op haar helse tocht en wordt uitgezwaaid door vrienden en familie.

Hartpatiënte Ruth vertrokken voor tocht van 2.300 kilometer naar Compostela

Tientallen vrienden, collega's, buren en familieleden hebben Ruth Vandenborre gisteren uitgezwaaid aan haar huis in de Otegemstraat in Zwevegem. Ze is vertrokken voor een helse pelgrimstocht van 2.300 kilometer naar Santiago de Compostela. Op haar eentje!

"Wandelen is mijn mentale en fysieke dokter. Alleen wandelen is de beste manier om je hoofd leeg te maken. Angst voor eenzame momenten heb ik niet", zegt Ruth net voor haar vertrek. Ze zal in totaal 102 dagen onderweg zijn en hoopt op haar 50ste verjaardag, op 10 augustus, de eindmeet te bereiken. "Ik wandel al tien jaar en oefen sinds januari met bagage, goed voor een extra gewicht van 14 kilogram."

Goed doel

Ruth wil met haar straffe avontuur 10.000 euro inzamelen, want ze koppelt haar tocht aan een goed doel. De opbrengst gaat naar het fonds oncologie van wijlen cardioloog Jean-Marie Bergen. Schrijver Pieter Aspe aanvaardde het peterschap en gaf gisterenmiddag het startschot. "Ik ben dol op zijn boeken", aldus Ruth. "Na een tweede telefoon wist de dame me te overtuigen. Het zou niks voor mij zijn, maar ik juich haar initiatief toe. En wie weet, misschien wordt Ruth wel wat rustiger na haar avontuur", lacht Aspe. Na een emotioneel afscheid van haar man en kinderen verdween Ruth uit het zicht van de menigte richting het zuiden. (XCR)

Lees meer