Commandant Claude Monserez met een ondertussen in beslag genomen drone.
Foto Anckaert Commandant Claude Monserez met een ondertussen in beslag genomen drone.

Parket neemt drones in beslag

AANKOOP STOORZENDER DOOR BRANDWEER VAN ZWEVEGEM IS STAP TE VER

De kerktoren van Anzegem werd niet geïnspecteerd met de drones van de Zwevegemse brandweer. De zes toestellen zijn door het parket van Kortrijk in beslag genomen. Oorzaak is wel de aankoop van een stoorzender om beelden te beveiligen tegen hackers. Zo'n zender is verboden omdat het gsm-netwerken kan verstoren.

De brandweer van Zwevegem gebruikt sinds begin dit jaar drones tijdens interventies. Het korps blijkt nu te ijverig te zijn. De douane onderschepte op de luchthaven in Zaventem een 'jammer' uit China. De brandweer wilde een dergelijke zender gebruiken om beelden te coderen tegen hackers. Zo wil men vermijden dat slachtoffers van een brand of verkeersongeval niet op pakweg YouTube belanden. Een dergelijke 'jammer' is echter verboden. "Het voldoet niet aan de Europese regelgeving", zegt Dirk Appelmans, woordvoerder van het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). "Het kan onder meer storingen veroorzaken in gsm-netwerken. Dat mogen we niet riskeren."


Het parket van Veurne, verantwoordelijk in onze provincie voor inbreuken rond zend- en ontvangstapparatuur, behandelt de zaak. "Het toestel is niet-reglementair", bevestigt eerste substituut Stefaan Desmet. "Hoe we dit zullen vervolgen, weet ik nog niet, want zo'n dossier is nieuw. Een boete of minnelijke schikking is mogelijk. Het kan ook dat we het toestel laten vernietigen. Met de drones zelf is niets mis. We bekijken wanneer we ze weer vrij kunnen geven".

Kerkbrand

De brandweer betreurt de zaak. "We kochten die 'jammer' bij een officiële leverancier in China, maar voelen ons behandeld als terroristen", zeggen commandant Claude Monserez en drone piloot Mathieu Desmet. "Het stoort ons nog meer dat we nog altijd geen toestemming hebben van het directoraat-generaal voor de luchtvaart om met drones te vliegen. We nodigden de dienst al uit om een testvlucht te volgen, maar krijgen geen reactie. Er moet nu een duidelijke wetgeving komen. Voor ons zijn die drones onder meer handig om verkeersongevallen in kaart te brengen en warmtepunten te zoeken boven brandhaarden" Ook Pascal Gevaert van Icarus Projects uit Ronse, die wél met een drone beelden maakte van de kerkbrand in Anzegem, wil duidelijke regels. "Ik pleegde geen aanslag op de privacywetgeving", zegt Gevaert. "De brandweer van Anzegem vroeg zelfs de beelden op om te zien of de klokken nog stabiel in de kerktoren hangen."

Wettelijk kader

Bij het directoraat-generaal verwijzen ze naar het kabinet van federaal MR-mobiliteitsminister Jacqueline Galant. "Een wettelijk kader voor onbemande innovatieve vliegtuigen, rekening houdend met de veiligheid en het respect voor het privéleven, is in onderzoek", zegt haar woordvoerder Jasper Pillen.

Lees meer