"Onze appelazijn is zelfs ideaal in cocktails"

NIEUW STREEKPRODUCT AZWIJN MOET ZWIJNDRECHT PROMOTEN

Laura Bernaers en Toon Vandenbranden hebben de wedstrijd 'Zwijndrecht zoekt een streekproduct' gewonnen met hun Azwijn, een azijn op basis van appels. De lokale horeca is enthousiast om met het nieuwe streekproduct aan de slag te gaan. Zo willen de handelaars hun gemeente meer op de kaart zetten.

Antwerpen heeft zijn 'handjes', Beveren zijn 'Sint-Maartensgebak' en recent werd in Kruibeke Vlier! gelanceerd, een gin met vlierbloesem. Zwijndrecht wil niet achterwege blijven en daarom schreef de vzw Zwinkelmanagement een wedstrijd uit om een typisch streekproduct te zoeken voor de gemeente. Het product moest natuurlijk een link hebben met Zwijndrecht en ook te commercialiseren zijn. Ook voor bewaarbaarheid, smaak en originaliteit waren punten te verdelen. Na een zoektocht van drie maanden heeft een onafhankelijke jury van vijf foodies een keuze gemaakt.

Het winnende duo Laura Bernaers en Toon Vandenbranden scoorden hoog bij de jury met het nieuwe streekproduct 'Azwijn', een azijn gemaakt op basis van appels. "Het is een totaal nieuw product", vertelt het jonge koppel. "We zijn begonnen bij de basis. Welke producten zijn typisch van Zwijndrecht? Wat zie je vaak in het Zwijndrechts landschap als je er doorheen fietst? Het antwoord volgde snel: appelboomgaarden. De appel is een streekproduct van Zwijndrecht."

Toon en Laura wilden het zich niet te makkelijk maken. "Appelsap of wijn van appels zijn al lang niet meer origineel. We wilden graag een apart product en kwamen zo op het idee om appelazijn te maken. Doordat we verschillende soorten appels van de boeren combineren, krijgen we een unieke Zwijndrecht smaak. Bovendien is appelazijn gezond."

Het koppel is nog volop bezig met de ontwikkeling van het nieuwe streekproduct. "We zijn al in de leer gegaan bij een azijnmaker, maar het blijft vooral experimenteren met verhoudingen tussen zure en zoete appels waaronder jonagold en elstar", zegt Toon. "We doen bovendien alles manueel. Het resultaat moet een duurzaam topproduct zijn, we gaan voor niks minder. Het procedé is identiek als dat voor cider, maar op het einde zet een bacterie alle alcohol om in azijn. Het is de schrik van elke cidermaker, maar wij doen er dus die bacterie opzettelijk bij. Het hele proces duurt zo'n twee tot drie maanden."

Laura en Toon hopen komend voorjaar hun 'Azwijn' op de markt te brengen. "We gaan aan onze flessen Azwijn een receptenboekje toevoegen", vult Laura aan. "Zo willen we de mensen aan het koken zetten. Zowel eenvoudige als wat moeilijkere recepten. Dit maakt Azwijn meteen ook een fijn geschenk. Het is zelfs ideaal om er een cocktail mee samen te stellen. De lokale horeca staat te trappelen om met het streekproduct aan de slag te gaan."

Info: www.facebook.com/azwijn

Toon en Laura zijn de bedenkers van Azwijn, azijn gemaakt met lokaal geteelde appels.
Kristof Pieters Toon en Laura zijn de bedenkers van Azwijn, azijn gemaakt met lokaal geteelde appels.

Lees meer