5 De leerlingen mochten elk een steentje met daarop hun naam in een kruiwagen leggen.
Kristof Pieters De leerlingen mochten elk een steentje met daarop hun naam in een kruiwagen leggen.

577 eerste steentjes voor nieuwe school

Tegen eind volgend jaar moet nieuwbouw met 14 klassen voor Het Laar klaar zijn

De leerlingen van de GO! Basisschool Het Laar hebben woensdag de symbolische eerste steen gelegd voor de nieuwbouw. Niet één, maar 577 stenen. Want elke leerling mocht een gepersonaliseerde kei in de kruiwagen leggen. Tegen eind volgend jaar moet de nieuwbouw met veertien klassen en refter klaar zijn.

De basisschool Het Laar kende de voorbije jaren een explosieve groei. Tussen 2001 en nu verdubbelde het leerlingenaantal bijna, van 340 naar 577 kinderen. “Dankzij de sfeer en de groene omgeving”, lacht directeur Marina De Schepper. “Keerzijde van de medaille was natuurlijk wel dat we wat benepen zaten. De meeste gebouwen op de campus dateren van de jaren zeventig en zijn verouderd.”

Het was een deal met de gemeente die voor een doorbraak zorgde. De school verkocht namelijk een deel van haar voetbalveld voor de bouw van de nieuwe buitenschoolse kinderopvang Kozze. “Uiteraard volstond dit niet voor ons project, maar het was wel een mooi extraatje. Bovendien gaan we in de toekomst een speeltuin delen met de kinderopvang. Het is ook meegenomen dat de kinderen van onze school via een paadje recht naar de kinderopvang kunnen wandelen en niet meer de straat op moeten gaan. Het is dus voor alle partijen een win-win situatie.”

5 Een simulatie van het toekomstig straatbeeld van de school.
Kristof Pieters Een simulatie van het toekomstig straatbeeld van de school.

Veertien nieuwe klassen

Het verouderde gebouw waarin de keuken en de refter waren gehuisvest en een oud paviljoen in het midden van de speelplaats werden intussen afgebroken. In de nieuwbouw zal er plaats zijn voor een nieuwe refter, een moderne keuken, modern sanitair, plek voor de administratieve medewerkers én veertien nieuwe klassen voor de lagere school.

De directeur en leerkrachten van de school hopen dat ook de andere gebouwen op de campus na verloop van tijd kunnen vernieuwd worden. “Maar intussen kijken we al vol verwachting uit naar de nieuwe klassen. Die worden aan de straatkant opgetrokken. Het zicht van onze school zal er eind volgend jaar al helemaal anders uitzien”, zegt Marina De Schepper nog.

Het nieuwe gebouw is voorzien van een balkvormig volume over twee bouwlagen met een grote doorsteek waar de nieuwe hoofdingang zal komen. Die doorsteek zal ook dienst doen als overdekte speelplaats. De refter op het gelijkvloers zal ook voor naschoolse activiteiten ter beschikking staan. Tot slot zijn er ook twee balkons die dienst kunnen doen als buitenklasjes

Burgemeester André Van de Vyver (Groen) had nog meer goed nieuws te melden. “We hebben met de gemeente intussen ook een groot perceel grond gekocht van de NMBS aan de overkant van de Laarstraat. Het vroegere depot zal volledig heringericht worden. We willen de groene omgeving van Het Laar doortrekken naar de straat.”

5 De leerlingen mochten elk een steentje met daarop hun naam in een kruiwagen leggen.
Kristof Pieters De leerlingen mochten elk een steentje met daarop hun naam in een kruiwagen leggen.
5 De fundering van de nieuwe school is al gelegd.
Kristof Pieters De fundering van de nieuwe school is al gelegd.
5 De bouw van de buitenschoolse kinderopvang is intussen ook volop aan de gang.
Kristof Pieters De bouw van de buitenschoolse kinderopvang is intussen ook volop aan de gang.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer