2 De vondst werd gedaan in een flat op de bovenste verdieping van dit appartementsgebouw aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht.
Kristof Pieters De vondst werd gedaan in een flat op de bovenste verdieping van dit appartementsgebouw aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht.

Bewoners Verbrandendijk geschokt na vondst wapenarsenaal: “Alles had hier in de lucht kunnen vliegen”

De vondst van een klein wapenarsenaal in de flat van een 20-jarige vrouw aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht, doet in de buurt de gemoederen hoog oplaaien. Speurders troffen er onder meer kneedbare explosieven en acht handgranaten aan. De zaak kwam aan het licht nadat de jonge vrouw in haar eigen voet schoot. “Maar even goed had ze hier alles in de lucht kunnen laten vliegen”, klinkt het bij de buren.

De buren van Birgit S. getuigen liever niet met naam want de schrik zit er goed in nadat vrijdagnacht een heus wapenarsenaal werd aangetroffen in één van de vijf flats in het appartementsgebouw aan de Verbrandendijk. Birgit S. belde rond twee uur zelf de hulpdiensten met de melding dat ze met een vuurwapen in haar teen had geschoten. “We zijn wakker geworden door het lawaai”, getuigt een buurvrouw. “We hadden eerst niet door dat er een schot was gelost maar we hoorden wel het meisje in de aanpalende flat luid wenen. Korte tijd later arriveerde een ziekenwagen en stond de politie voor de deur. Nog wat later kwam het labo en tot onze grote verbazing stond ’s morgens een voertuig van de ontmijningsdienst DOVO voor de deur. De politie heeft echter niks gezegd wat er precies gaande was. Pas achteraf hebben we vernomen dat er een heel wapenarsenaal was gevonden en zelfs een aantal granaten en explosieven.”

Het is nog onduidelijk van waar het wapenarsenaal afkomstig is, maar vermoedelijk werd het daar verborgen door de partner van Birgit S. Dovo had alleszins tot zaterdag de handen vol met de opruiming. In totaal werden er acht handgranaten, vier vuurwapens, een aantal ontstekingsmechanismes en kneedbare explosieven gevonden in de flat. Er lag ook een grote hoeveelheid cocaïne.

De buren beseffen dat het erger had kunnen aflopen als de jonge vrouw een explosief verkeerd gemanipuleerd zou hebben. “Dan was alles hier in de lucht gevlogen”, reageren ze boos. “We hopen dat het hier geen Antwerpse toestanden gaan worden waar drugsbendes elkaar viseren met zwaar oorlogstuig. De politie had trouwens wel eens de buurt mogen inlichten. Niemand heeft ons gezegd wat er gaande was. Pas nu komen we te weten dat hier explosieven en granaten gevonden zijn.”

Het Vlaams Belang gaat de zaak ook aankaarten op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad op donderdag 25 april. “Zwijndrecht lijkt meer en meer de perfecte ‘hide away’-gemeente te worden voor het Antwerpse drugsmilieu”, zegt fractievoorzitter Mariëtte Voogd. “Ik pleit als gemeenteraadslid al jaren om camera’s in te zetten. Hopelijk wacht men niet tot er echt onschuldige slachtoffers vallen.”

2 Birgit S. is intussen aangehouden door de onderzoeksrechter.
facebook Birgit S. is intussen aangehouden door de onderzoeksrechter.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefan Van Leuven

    Alert zijn ! Remember Maalbeek.

Lees meer