3 Minister Ben Weyts mocht samen met Luc Hellemans, directeur van bouwheer Lantis, de nieuwe mascotte ‘Corneel van Oosterweel’ voorstellen.
Kristof Pieters Minister Ben Weyts mocht samen met Luc Hellemans, directeur van bouwheer Lantis, de nieuwe mascotte ‘Corneel van Oosterweel’ voorstellen.

Mascotte Corneel loodst weggebruikers door Oosterweelwerken

Begin mei starten werken op middenberm E17

Na een jaar van voorbereidende werken schakelt de aannemer van de Oosterweelwerken binnenkort een versnelling hoger. Vanaf mei zal er ook op de middenberm van de E17 gewerkt worden en neemt de kans op hinder aanzienlijk toe. Om weggebruikers zoveel mogelijk op de hoogte houden van alle belangrijke fasewissels of wijzigende verkeerssituaties zet bouwheer Lantis een eigen mascotte in: Corneel.

De werf, die zich tot dusver in de zijbermen van de E17 bevond, verhuist begin mei naar de middenberm. Op de E34 wordt er vanaf augustus gewerkt ter hoogte van het op- en afrittencomplex Waaslandhaven-Oost. “En dat is nog maar het begin”, zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. “In de zomer van 2020 zullen we op meerdere plaatsen tegelijk aan de slag zijn. Hoewel we veel maatregelen nemen om de hinder voor de weggebruiker te beperken, zullen onze werven een aanpassing vragen.”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) mocht samen met Luc Hellemans dinsdag een nieuwe campagne op gang trappen. De boodschap is duidelijk: “Bereid je voor op de Oosterweelwerken”.

Omdat de werven voor de realisatie van de Oosterweelverbinding de komende jaren alleen maar zullen toenemen, heeft Lantis een mascotte voorgesteld die weggebruikers doorheen de werken moet loodsen: ‘Corneel van Oosterweel’. “Corneel is een sympathieke vogel die de werken vanop de eerste rij volgt en zal communiceren over de start van een nieuwe werf, een belangrijke fasewissel of een complexe verkeerssituatie”, verklaart Hellemans. “Hij zal het hoofdpersonage zijn van toekomstige communicatiecampagnes, zal opduiken op de website van Oosterweelverbinding en kan ook act de présence brengen op bijvoorbeeld de komende Open Wervendag.”

Corneel zal de handen vol hebben want de Oosterweeltrein zit nu echt op snelheid. “Er zal veel veranderen op korte termijn en dus is een goede communicatie enorm belangrijk”, zegt ook minister Ben Weyts.

De eerste belangrijke fasewissel gebeurt op de E17. Deze werkzaamheden zijn begin maart gestart en duren tot midden 2020. Langs de zijbermen komen 8 meter hoge geluidsschermen. In het weekend van 3 tot 5 mei verhuist de werf naar de middenberm waarop nieuwe verlichtingspalen, jerseys en technische installaties geplaatst worden. Het aantal rijstroken blijft behouden maar het verkeer moet wel rekening houden met versmalde rijstroken en een verminderde maximumsnelheid van 70 km/u.

Vanaf augustus 2019 starten de voorbereidende werken aan de middenberm van de E34 en vervolgens aan de zijbermen van de snelweg ter hoogte van Waaslandhaven-Oost. Hier wordt een nieuw op- en afrittencomplex gebouwd. De voorbereidende werkzaamheden duren tot juli 2020 en zorgen voor beperkte hinder door het behoud van het aantal rijstroken.

Bestemmingsverkeer dat de op- of afrit Waaslandhaven-Oost neemt, moet vanaf september 2019 wel rekening houden met een gewijzigde verkeerssituatie. De bestaande op- en afrit worden tijdelijk verlengd en het kruispunt met de Canadastraat en de Keetberglaan wordt naar het noorden verlegd. Fietsers kunnen de werf steeds veilig passeren. Er komt een tijdelijke fietsbrug over de E34 en een conflictvrije oversteek van het kruispunt met de Canadastraat en de Keetberglaan.

3 Op de E17 is er vanaf 6 mei een fasewissel waarbij er gewerkt zal worden in de middenberm.
Kristof Pieters Op de E17 is er vanaf 6 mei een fasewissel waarbij er gewerkt zal worden in de middenberm.
3 Op de E34 starten de werken in augustus en zal er vanaf september/oktober een wijziging zijn van de verkeerssituatie.
Kristof Pieters Op de E34 starten de werken in augustus en zal er vanaf september/oktober een wijziging zijn van de verkeerssituatie.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Flor Degryse

    Genderneutraal, al goed en wel, maar is Corneel geen jongensnaam?

  • Frederik Vandromme

    Ik denk dat de kiezer serieuzere mensen verdient dan Weyts! Hoe belachelijk, genderneutraal als nieuw modewoord en met gele botjes aan. Zou zich beter bezig houden met de personeelsproblematiek van de luchtverkeersleiders

Lees meer