2
Kos

"Dankzij dit detail ontdekten speurders dat Abrini de 'man met het hoedje' was"

Dagenlang was onbekend wie de 'man met het hoedje' was, de enige terrorist die de aanslagen op Brussels Airport overleefde en wegvluchtte. Begin april werd duidelijk dat het om Mohamed Abrini ging, na Salah Abdeslam de meest gezochte man van Europa sinds het bloedbad in Parijs. Speurders konden de link leggen dankzij een klein detail, melden de kranten van Sudpresse.

Op 24 november, elf dagen na de aanvallen in de Franse hoofdstad, verspreidde het federaal parket een opsporingsbericht over Abrini. De man was enkele dagen voor de aanslagen gespot in een tankstation in het gezelschap van Salah Abdeslam. Abdeslam werd op 18 maart na een maandenlange klopjacht gearresteerd in Molenbeek. Vier dagen later vonden de gruwelijke aanslagen in Brussel en op de luchthaven plaats.

De twee terroristen die dood en verderf zaaiden op Brussels Airport werden geïdentificeerd als Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, maar dagenlang bleef onbekend wie de derde ontsnapte verdachte was. Tot de speurders naar verluidt een detail opmerkten dat Abrini verraadde als de zogenoemde man met het hoedje: zijn polshorloge.

2
Sud Presse

Op meerdere beelden van beveiligingscamera's zou Abrini telkens hetzelfde zwarte sporthorloge hebben gedragen, meldt Sudpresse. Hierdoor wisten de speurders vrijwel zeker dat hij de gevluchte verdachte was na de aanslagen op Brussels Airport.

Abrini werd in april opgepakt op het Albertplein in Anderlecht. Hij bekende dat hij aanwezig was bij de dubbele zelfmoordaanslag op Zaventem en dus 'de man met het hoedje' is. De extremist zit in de cel en wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische moorden.

Lees meer