3 N-VA-fractieleider in de Gentse gemeenteraad Siegfried Bracke.
BELGA N-VA-fractieleider in de Gentse gemeenteraad Siegfried Bracke.

"Deontologische commissie stad Gent is een schertscommissie"

De deontologische commissie van de stad Gent is "een schertscommissie omwille van haar functioneren en het voorzitterschap". Dat zegt N-VA-fractieleider Siegfried Bracke, eraan toevoegend dat zijn partij alvast niet meer naar de bijeenkomsten gaat. Eerder op de avond erkende Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) "onvoorzichtig" te zijn geweest in contacten met Optima en diens oprichter Jeroen Piqueur.  Termont stelt zich ter beschikking van de deontologische commissie.

"Men moet me uitleggen waar de onvoorzichtigheid of de deontologische fout zit", steekt N-VA-fractieleider Siegfried Bracke van wal. "Je kan niet tegelijk zeggen dat je 100 procent recht in de schoenen staat en ook misschien een deontologische fout maakte. Ik versta er niets van."

Ten tweede vindt Siegfried Bracke de deontologische commissie een "schertscommissie". Hij zegt dat de oppositie zelfs niet meer naar de bijeenkomsten gaat "vanwege het functioneren en het voorzitterschap" die hij omschrijft als "iemand die buiten alle verdenking staat om niet niet-sp.a'er te zijn". Na een incident in januari kondigde Termont overigens de hervorming van die commissie aan, maar volgens fractieleider Bracke is er structureel niets veranderd. "Als de procureur kennelijk geen bewijs van onschuld mag leveren, dan zal het maar de stad zelf zijn die het moet doen via de leden van de commissie."

Oppositiepartij CD&V eist dan weer een openbare zitting van die commissie. Fractieleider Veli Yüksel vindt het goed dat Termont bereid is om openheid en transparantie te verschaffen in die zaak. "Gentenaars hebben recht op duidelijkheid en klaarheid in zijn betrokkenheid bij Optima, maar de deontologische commissie is niet de plaats aar het kan gebeuren. Die commissie is een politiek orgaan waarin de coalitie de meerderheid heeft, dat is niet ernstig", klinkt het ook bij hem.

Yüksel meent dat een openbare zitting van de commissie volgens artikel 10 van het huishoudelijk reglement kan. "Als Termont echt niets verkeerd gedaan heeft, wat hij tot op heden wil zeggen, waarom wil hij niet dat die zaak in een openbare zitting van de deontologische commissie wordt behandeld ? Als hij niets te verbergen heeft, dan moet dat in het openbaar. Het is niet ernstig om zo'n belangrijke zaak achter gesloten deuren te behandelen. Iedereen moet kunnen volgen, anders lijkt dit op een doofpotscenario".

3
BELGA

Je kan niet tegelijk zeggen dat je 100 procent recht in de schoenen staat en ook misschien een deontologische fout maakte. Ik versta er niets van

Siegfried Bracke (N-VA)
3 Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) erkende vanavond "onvoorzichtig te zijn geweest in contacten met het bedrijfsleven."
BELGA Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) erkende vanavond "onvoorzichtig te zijn geweest in contacten met het bedrijfsleven."

Lees meer