6
medialaan

"Dit is gewoon achterbaks": pop-ups openen met klein drama

In Mijn Pop-uprestaurant mogen de oefenwieltjes van de fiets. De deuren zijn open en de klanten kunnen toestromen. Maar niet voor de restaurants plechtig geopend worden.

In Antwerpen komt burgemeester Bart De Wever langs om een lintje door te knippen, in Kortrijk valt de eer te beurt aan zijn collega Vincent Van Quickenborne. Die zegt dat hij in 2009 zijn vrouw leerde kennen dankzij het programma en wijst erop dat Kortrijk al een paar keer heeft gewonnen, en Antwerpen nog nooit.

6
medialaan

Dat weet ook De Wever, die hoopt dit jaar wel de winst naar 'Het Stad' te halen. De proevertjes vallen bij alle pop-ups in de smaak, al mispakt De Wever zich een beetje aan de hitte van een kroket.

6
medialaan

Tranen na ruzie over hapjes

In Antwerpen raken de gemoederen verhit wanneer Charlotte van Madam P ontdekt dat Karel en Birger van Tjop's gemaakte afspraken niet naleven. De duo's werkten namelijk samen voor de organisatie van de openingsreceptie en spraken af elk twee hapjes te serveren. Tjop's presenteert er echter vier. "Da's wel een bekke neffe de pot gekakt dan", reageert Bo van Het Vijfde Element wanneer hij het nieuws verneemt.

Ze gaan langs bij de concurrenten, die vol onbegrip reageren dat ze gewoon restjes hebben verwerkt. De uitleg volstaat geenszins voor de dames, die duidelijk "in hun gat gebeten zijn". Het gevoel is echter wederzijds, want Birger voelt zich dan weer "in zijn hol gepakt". Qua plastische uitspraken zijn de duo's in Antwerpen dus duidelijk aan elkaar gewaagd.

Karel en Birger kunnen het wel allerminst appreciëren dat de concurrentie "hun zaak binnenstormde" en daar "een scène komt maken". "Doe dat dan morgen als het volk weg is."

6
medialaan

Charlotte heeft de koele reactie niet verwacht en barst in tranen uit. "Dit is gewoon achterbaks", besluit ze. Toch bieden de dames the day after hun excuses aan. "We wisten niet dat er zoveel volk binnenstond", zeggen ze, waarop Birger fijntjes antwoordt "dat je zoiets inderdaad niet ziet als je binnenkomt". Voor de dames lijkt het incident daarmee afgesloten, maar de heren lijken toch achter te blijven met een zure nasmaak.

Bloed in de keuken

In Kortrijk schieten de kandidaten niet elkaar, maar zichzelf in de voet. Althans Yannick van Meat & Griet, die erin slaagt een kwartier voor de opening in zijn vinger te snijden. Hij kan er zelf wel mee lachen. "Wie krijgt de prijs voor beste timing?", grapt hij.

Al zal die award toch eerder naar souschef Jens gaan van Het Vijfde Element in Antwerpen. Bo en Emily laten het Drama van de Hapjes niet aan hun hart komen, maar krijgen ook een tegenslag te verwerken wanneer Jens een stuk van zijn vinger snijdt. "Ik heb het net weggesmeten", antwoordt hij op een vraag van een enigszins verbijsterde Bo erover. Zijn vier pleisters helpen niet en Jens kan naar de spoed om half één 's middags, tijdens de eerste service. Zo raakt de keuken onderbemand (en vliegt nog een pan in brand ook). Een tweede souschef brengt gelukkig soelaas.

6
medialaan
6
medialaan

De eerste keer is altijd lastig

Bij Tjop's beginnen Karel en Birger last te krijgen van oververmoeidheid, doordat ze zo vroeg opstaan voor hun vlees. Ze beginnen fouten te maken en zijn niet helemaal tevreden over de garing. Bovendien ondervindt het personeel problemen met het bestelsysteem, waardoor de keuken niet weet welke gerechten naar welke tafels moeten.

Met gelijkaardige strubbelingen kampt Filly's in Kortrijk, waar Fanny heel wat bestellingen is vergeten te plaatsen en Veronique naar de zaal moet om dat op te lossen.

"Niet rampzalig maar totaal niet wat het moet zijn", vindt ook Daniela van het Kortrijkse Table'O, dat voor de opening toch koos voor een vast menu in plaats van een service à la carte. "We zijn niet op elkaar ingespeeld, het gaat traag." Het lijkt een vloek waar weinig zaken aan ontsnappen. Want hoewel Meat & Griet aanvankelijk vlot lijkt te draaien, komen ook daar klanten in beeld die na anderhalf uur alleen maar een hoofdgerecht hebben gegeten en nog wachten op hun dessert." Maar "whatsgebeurd, is gebeurd", weet Leena.

Als er naast de prijs voor slechte timing nog een prijs voor grootste flater wordt uitgereikt, gaat die niet naar de bloedende vingers, maar naar de keuken van Filly's. Daar houdt een personeelslid namelijk vol dat vegetariërs wel vis eten. "Een vegetariër eet vis, een veganist niet", klinkt het. "Wij dachten dat allemaal." Maar geen nood, er wordt nog snel iets gefikst en de klant is tevreden.

"Een vegetariër eet vis, een veganist niet"

Wachten op de jury

Al bij al doorstonden de duo's allemaal hun vuurdoop zonder kleerscheuren, zeker wanneer je rekening houdt met de urenlange wachttijden en andere problemen van vorige seizoenen. Het is nu wachten op het van spitsvondige oneliners voorziene vonnis van de jury.

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Anonymous

    Ach, wat een klucht. Volgend jaar kent niemand hen nog en is de winnaar van het programma failliet en is zijn of haar relatie kapot. De kandidaten denken dat ze na afloop van het programma weten hoe je een restaurant moet runnen. Nog niet in de verste verte.

  • Steven Vienne

    En tis " in zijn hol gepekt " ,niet gepakt! Maw op zn tenen getrapt