Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer vanavond in de perszaal van het Witte Huis.
reuters Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer vanavond in de perszaal van het Witte Huis.

"Doe gewoon jullie verdomde job": groeiende ergernis over cameraverbod op persconferenties Witte Huis

Journalisten mochten vandaag opnieuw geen camera-opnames maken van de dagelijkse persbriefing van het Witte Huis. Het verbod, dat steeds vaker wordt opgelegd, lokt felle kritiek uit. "Doe jullie verdomde job en zet die camera aan. Wat gaan ze doen, jullie in de gevangenis gooien?", is een veelgehoorde kritiek op sociale media.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer gaf een uur geleden zijn eerste persbriefing van de week, in de gebruikelijke perszaal van de presidentiële ambtswoning. Opnieuw waren camera-opnames niet toegelaten. Als 'toegift' mochten er wel foto's van Spicer gemaakt worden.

De 'off-camera'-briefings komen steeds vaker voor. Terwijl alle persconferenties in het begin van Trumps ambtstermijn nog gewoon opgenomen en zelfs live uitgezonden worden, is dat de laatste weken opvallend vaak verboden. Volgens de Witte Huis-correspondent van ABC News, Mark Knoller, verliepen al tien briefings deze maand zonder camera tegenover vijf mét.

De journalisten die elke dag verslag uitbrengen vanuit het Witte Huis, klagen steen en been. Uit protest stuurde CNN vorige week haar vaste tekenaar die normaal gezien rechtszaken tekent.

Spicer verdedigde de beslissing van vandaag enkel door te zeggen dat er "op sommige dagen camera's zijn, op sommige dagen niet". Toen CNN-reporter Jim Acosta bleef klagen, negeerde Spicer hem, voor hij antwoordde dat "de camera af staat, Jim". Spicer heeft enkele reporters onlangs beschuldigd dat ze opzettelijk een scène maken om "YouTube-sterren" te kunnen zijn.

Al weken doen er geruchten over Spicers rol in het communicatieteam van het Witte Huis. Trump heeft zijn woordvoerder al verdedigd, maar is volgens geruchten niet tevreden over de manier waarop die het ontslag van FBI-directeur Comey in de pers heeft verdedigd.

"Zet gewoon die camera aan"

Maar ook de journalisten zelf krijgen kritiek, omdat ze het cameraverbod niet durven negeren. "Sta recht en druk je protest uit tot je uit de perszaal wordt verwijderd", tweette de auteur Jeffrey Guterman aan Acosta. Ook Eliot Higgins, de oprichter van de burgerjournalistieke website Bellingcat, maakte zich op Twitter boos in een heuse rant. "Serieus, zet gewoon de f*cking camera's aan, f*cking lafaards. Dit is de donkerte waarin de democratie sterft. Het perskorps van het Witte Huis zijn lafaards en medeplichtig aan Trumps aanvallen op de Amerikaanse democratische normen. Toon voor een keer jullie f*cking ballen. Uit de perszaal gegooid worden omdat je een camera aanzet is veel interessanter dan Spicers gelul te herhalen."

Lees meer