Franse agenten moeten de komende dagen hun dienstwapen na hun werkdag niet meer opbergen in het politiekantoor.
AFP Franse agenten moeten de komende dagen hun dienstwapen na hun werkdag niet meer opbergen in het politiekantoor.

Franse agenten mogen wapen altijd en overal dragen tijdens noodtoestand

Politieagenten mogen tijdens de drie maanden geldende noodtoestand in Frankrijk te allen tijde en overal hun dienstwapen dragen. Dat werd vandaag beslist. De politiebonden, die deze toestemming al maandenlang eisten, tonen zich tevreden.

De Sig Sauer, het wapen waarmee alle Franse agenten, gendarmes en douaniers zijn uitgerust, wordt door de maatregel niet langer als dienstwapen beschouwd. "De maatregel betekent dat elke agent op elk ogenblik op gepaste wijze kan optreden wanneer hij wordt geconfronteerd met een fanatiekeling. Niet langer door er een aansteker of een pakje sigaretten naar te gooien", stelt Daniel Chomette van de politiebond SGP-FO. Zoals veel van zijn collega's klaagde Chomette totnogtoe een paradox aan: "Juridisch en menselijk zijn we de klok rond agenten". Zelfs wanneer hij niet van dienst is, heeft een Franse agent de verplichting op te treden wanneer hij een overtreding vaststelt.

Vandaag gaf het Franse parlement groen licht voor de verlenging noodtoestand Frankrijk met drie maanden. De autoriteiten kunnen daardoor huiszoekingen en huisarresten gelasten, zonder dat een rechter hiervoor toestemming moet geven. De Franse president François Hollande kondigde de noodtoestand in heel Frankrijk af. Ook werden de grenzen volledig afgesloten.

Lees meer