Biden had onder meer een ontmoeting met de Roemeense minister-president Victor Ponta.
AFP Biden had onder meer een ontmoeting met de Roemeense minister-president Victor Ponta.

"Hardere sancties als Rusland verkiezingen Oekraïne ondermijnt"

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft in Roemenië met hardere sancties gedreigd tegen Rusland als Moskou de voor zondag geplande presidentsverkiezingen in Oekraïne ondermijnt.

Biden is van mening dat het Westen nog ernstiger sancties moet invoeren tegen Rusland en nog meer in de Navo moet investeren als het de Oekraïense verkiezingen zou ondermijnen.

Een nooit geziene Oekraïense troepenmacht moet alvast de veiligheid van de burgers garanderen, zo melden lokale media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zet 55.700 politieagenten en 20.000 vrijwilligers in.

Enkel in Kiev al zullen er 8.300 veiligheidsagenten aanwezig zijn "Wij willen de dreigende agressie van Rusland en een mogelijke aanslag van de separatisten onmogelijk maken", zegt de regeringswoordvoerder Andrej Tshaly.

Tijdens de verkiezingen zullen er over heel het land 32.000 kiesbureau's worden geopend, waar ongeveer 1.000 waarnemers worden verwacht.

Energie
Biden noemt het ook onaanvaardbaar dat Rusland gasleveringsverdragen gebruikt als wapen. De Amerikaanse vicepresident had in Boekarest een ontmoeting met de Roemeense president Traian Basescu en minister-president Victor Ponta. De Verenigde Staten willen Roemenië helpen om onafhankelijk te worden van de Russische energie. Goed 40 procent van de Roemeense vraag naar aardgas komt uit Rusland. Hij liet ook weten dat Roemenië onder volledige Navo-bescherming staat.

Na zijn bezoek aan Roemenië reist Biden af naar Cyprus.

Lees meer