AFP

"Mens was oorzaak kernramp Fukushima, niet aardbeving en tsunami"

De nucleaire ramp in het Japanse Fukushima was een ramp die gecreëerd werd door de mens en werd niet gewoon veroorzaakt door de aardbeving en de tsunami op 11 maart 2011 in het noordoosten van Japan. Tot die conclusie kwam de onderzoekscommissie die door het parlement werd opgericht. Het gaat om het derde onderzoek over de ramp.

"Het ongeval is het resultaat van het samenspannen tussen de regering, de regelgevende organen en de uitbater Tepco, alsook van een gebrek aan bestuur van diezelfde instanties", klinkt het in het eindrapport. "Ze hebben het recht van de natie om beschermd te worden tegen kernrampen, verraden. Daarom zijn we tot het besluit gekomen dat het ongeval duidelijk 'door de mens veroorzaakt werd'", zo staat in het 641 pagina's tellende document. "We denken dat de fundamentele oorzaken de organiserende en regulerende systemen zijn die zich baseerden op verkeerde logica's in hun beslissingen en acties. Het ging niet om een gebrek aan competentie van één individu in het bijzonder."

Tsunami
De kernramp in Fukushima, de ergste sinds de nucleaire ramp in Tsjernobil in 1986, vond plaats net na een aardbeving met een magnitude 9 in de streek van Tohoku, in het noordoosten van Japan. Vervolgens ontstond een tsunami. "De directie van Tepco was zich bewust van de vertragingen bij de werkzaamheden tegen aardbevingen en de maatregelen tegens tsunami's, en wist dat Fukushima Daiichi kwetsbaar was", benadrukt de commissie.

Tien leden
De onderzoekscommissie, voorgezeten door professor Kyoshi Kurokawa, was samengesteld uit tien leden: een seismoloog, advocaten, artsen, professoren en een journalist. Ze ondervroegen de belangrijkste actoren en voerden een onderzoek sinds december 2011.

Lees meer