'Nazihotel' op eiland Rügen wordt vernieuwd

Het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill gaat een deel van een vervallen nazihotel op het Duitse eiland Rügen opnieuw vormgeven. In het 12.000 vierkante meter grote gedeelte van het complex komt een jeugdhotel, zo liet architect Olivier Thill vandaag weten.

Het enorme complex op het eiland ten noordoosten van Duitsland dateert uit de jaren dertig en werd opgetrokken tijdens de hoogtijdagen van Adolf Hitler. Het gebouw, dat nooit helemaal is voltooid, was bedoeld als vakantieoord voor Duitsers.

Commerieel vakantieoord

Na de oorlog deed het hotel dienst als kazerne voor het Russische leger. Sinds de val van de Berlijnse muur staat het complex leeg en is het in verval geraakt. Er moet een commercieel vakantieoord verrijzen.

"Het deel waar wij ons over buigen, is ongeveer 8 procent van het totaal", zo becijferde Thill. Volgens hem zijn de uitdagingen groot. "Het ontbreekt aan goede infrastructuur. Dan bedoel ik niet alleen wegen, maar ook de toevoer van gas, stromend water en elektriciteit. We moeten zorgen dat het gebouw straks voldoet aan de huidige eisen." Thill wijst erop dat het budget voor het project relatief laag is.

Als alles volgens planning verloopt, kan eind 2009 worden gestart met de bouwwerkzaamheden. (anp/mvdb)

UNKNOWN

Lees meer