Ashton Carter.
REUTERS Ashton Carter.

"Obama wil Ashton Carter als minister van Defensie"

De Amerikaanse president Barack Obama wil de vroegere vicedirecteur van het Pentagon Ashton Carter (60) als minister van Defensie. Als er niets onvoorzien gebeurt, zal zijn benoeming binnenkort een feit zijn. Dat meldde CNN onder aanhaling van een regeringsfunctionaris. Andere media citeerden regeringsvertegenwoordigers met de woorden dat aan de benoeming "praktisch niets meer te doen is".

Carter wordt in geval van een bevestiging door de Senaat opvolger van Chuck Hagel, die vorige week zijn functie neerlegde, volgens de media onder druk van Obama. De president wil met het oog op de hedendaagse uitdagingen zoals bijvoorbeeld de terreurorganisatie IS in Syrië en in Irak een nieuwe aanpak, klinkt het.

Carter was van oktober 2011 tot december 2013 onderminister van Defensie. Hij diende als nummer twee onder Hagel en diens voorganger Leon Panetta. De voormalige Harvard-professor voor internationale betrekkingen en veiligheid kent de bureaucratische handel en wandel van het Pentagon erg goed.

Hij wordt beschouwd als een meester in begrotingsmanagement en een expert in de wapenhandel en op het gebied van nieuwe technologie. Die kennis had hij verworven toen hij als staatssecretaris in het Pentagon bevoegd was voor logistiek.

Carter zou van in het begin op het verlanglijstje van Obama gestaan hebben. Hij doet daarmee een stap richting top nadat twee eerder gewenste kandidaten van Obama, de voormalige Pentagonfunctionaris Michele Flournoy en senator Jack Reed, hadden bedankt voor de eer.

Carter zou van in het begin op het verlanglijstje van Obama gestaan hebben

Lees meer