"Rik wilde niet enkel winnen maar ook spektakel brengen. Zoals hij was er maar één"

In en rond de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal hebben een duizendtal mensen de afscheidsplechtigheid bijgewoond van de vorige week op 84-jarige leeftijd overleden voetballegende en Beerschot-icoon Rik Coppens. Na de middag vond er op het Kiel nog een herdenkingsmoment plaats.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Honderden supporters van Beerschot (het huidige Beerschot-Wilrijk) waren op de afspraak, onder wie bekende koppen als voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens en journalist en presentator Carl Huybrechts. Die laatste nam ook het woord tijdens de dienst en typeerde Coppens als "het prototype van de ideale Antwerpenaar", vanwege onder meer zijn flair en gevoel voor humor.

Alle stoeltjes van de kathedraal waren vanochtend al snel ingenomen, tot de zijbeuken toe. Op het pleintje voor het gebouw was een groot scherm geplaatst, maar de meesten verkozen vanwege het gure weer om toch de kathedraal binnen te gaan en van achteraan of vanaf de zijkant toe te kijken. Heel wat Beerschot-fans hielden als eerbetoon hun paars-witte sjaals omhoog toen de witte kist van Coppens werd binnengedragen.

29
BELGA
29
BELGA
29
Benoit de Freine

"Het stadion zal nooit leeg zijn"
De plechtigheid was erg gepersonaliseerd, met muzikale intermezzo's in jazzstijl van zangeres Sofie en bijdragen van Carl Huybrechts, VRT-journalist Frank Raes en twee nichtjes van Coppens. "Het stadion in je hoofd liep de laatste tijd langzaam leeg en soms zat je urenlang voor je uit te staren met tranen op je wangen omdat je besefte dat alles vervaagde", beschreef een geëmotioneerde Huybrechts hoe de laatste maanden van Coppens' leven erg zwaar om dragen waren. "Maar Rik, het stadion zal nooit leeg zijn voor jou, het publiek staat op de banken en het applaus is oorverdovend."

Ook Raes roemde Coppens om zowel zijn voetbalkwaliteiten als persoonlijkheid. "Zoals Rik was er maar één, hij valt niet na te bootsen als voetballer of mens", zei hij. "Rik wilde niet enkel winnen maar ook spektakel brengen, 'de Coppens' was geboren om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Er bestaan maar weinig beelden van zijn carrière, maar ieder heeft wel zijn eigen verhaal over Rik."

29
Benoit de Freine
29
BELGA
29
Benoit de Freine
29
BELGA

'My Way'
Ook heel wat andere prominenten waren aanwezig: generatiegenoten zoals wielrenner Rik Van Looy, biljarter Raymond Ceulemans en basketbalspeler Willy Steveniers, maar ook onder meer Tia Hellebaut, Guy Mortier, Jean-Marie Pfaff en Antwerps sportschepen Ludo Van Campenhout. Het weer buitendragen van de kist ging gepaard met de tonen van Frank Sinatra's "My Way".

Later op de middag volgde in het Olympisch stadion op het Kiel nog een afscheidsmoment voor de supporters van Beerschot(-Wilrijk), waarna de eigenlijke begrafenis in intieme kring zal gebeuren.

29
PHOTO_NEWS
29 Weduwe Denise kreeg paars-witte bloemen op het Kiel
Benoit de Freine Weduwe Denise kreeg paars-witte bloemen op het Kiel
29
BELGA
29
BELGA
29
Benoit de Freine
29
BELGA
29
PHOTO_NEWS
29
BELGA
29
PHOTO_NEWS
29
Benoit de Freine
29
PHOTO_NEWS
29
Het Laatste Nieuws
29
Benoit de Freine
29
Benoit de Freine
29
BELGA
29
PHOTO_NEWS
29
PHOTO_NEWS
29
PHOTO_NEWS
29
PHOTO_NEWS
29
PHOTO_NEWS
29
PHOTO_NEWS
29
BELGA

Lees meer