ANP

'Scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 blijven langer gesloten

Electrabel gaat ervan uit dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 niet voor 1 november opnieuw opgestart zullen worden. Het gaat over de twee reactoren waar "scheurtjes" aangetroffen werden. In eerdere communicatie ging Electrabel uit van een onbeschikbaarheid tot 1 juli, maar dat is nu dus verlengd tot 1 november.

De verlenging komt er nadat de nucleaire regulator Fanc vorige week te kennen had gegeven dat de onderzoeksprocedure voor de reactoren nog zeker "enkele maanden" in beslag zal nemen. "Gisteren is er nog een meeting geweest met de verschillende partijen, waarna we beslist hebben om de informatie naar de markt aan te passen", zegt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert.

Electrabel herinnert er nog aan dat de heropstart volledig in handen van het Fanc ligt. De datum van een heropstart is dus afhankelijk van het onderzoek en de beslissing van de regulator. De reactoren liggen al stil sinds 25 maart 2014. Die microscheurtjes werden ontdekt in de zomer van 2012.

Minder inkomsten

De Franse energiereus Engie (ex-GDF-Suez) heeft na die bekendmaking zijn verwachtingen voor 2015 met 150 miljoen euro naar beneden herzien. De groep gaat nu uit van een nettoresultaat tussen 2,85 miljard en 3,15 miljard euro, waar dat eerder tussen 3 miljard en 3,3 miljard euro was. Reden daarvoor is precies de verlenging van de onbeschikbaarheid van twee Belgische kerncentrales van dochter Electrabel tot 1 november.

Engie benadrukt in een persbericht dat "de impact van het stilliggen van de twee centrales (Doel 3 en Tihange 2, nvdr.) op het recurrente nettoresultaat van de groep geraamd wordt op ongeveer 40 miljoen euro per maand".

Lees meer