2
epa

"We gaan je keel oversnijden": verdachte aanslag Barcelona wordt bedreigd in gevangenis

Driss Oukabir (28), een van de opgepakte verdachten van de terreuraanslagen in Spanje, hoeft op geen genade te rekenen bij zijn medegevangenen in de correctionele instelling van Soto del Real in Madrid. Volgens bronnen bij de politie zou de vermeende terrorist doodsbedreigingen toegeroepen krijgen vanachter de getraliede ramen van de cellen. "We gaan je kapot maken als je op de patio verschijnt voor je wandeling", zou het volgens de krant El País onder meer klinken als hij tevoorschijn komt.

Oukabir kwam dinsdag aan in de gevangenis, nadat hij had getuigd voor zijn vermeende aandeel in de terroristische aanslagen op de Ramblas in Barcelona en de badplaats Cambrils vorige week. Daarbij vielen in totaal 15 doden en meer dan 120 gewonden. Hij zou volgens de politie en bronnen bij het gerecht erg bang geweest zijn toen hem de bedreigingen werden toegeschreeuwd. "Fucking, fucking terrorist", zouden de gevangenen onder meer geroepen hebben. Voorlopig werd Oukabir ondergebracht in een isoleercel. Hij vroeg ook al bescherming aan.

Oukabir werd dinsdag samen met Mohamed Houli Chemlal in voorlopige hechtenis geplaatst. Hij was donderdag - op de dag van de aanslagen - opgepakt in het plaatsje Ripoll, nadat de politie zijn paspoort had gevonden in de bestelwagen die op de menigte inreed op de Ramblas. Rechter Fernando Andreu vervolgt de twee voor lidmaatschap aan een terroristische organisatie, moord en bezit van explosieven.

Oukabir zelf geeft toe dat hij de bestelwagen huurde, maar dacht naar eigen zeggen dat die voor een verhuis moest dienen. Op de dag van zijn aanhouding verklaarde hij nog dat zijn broer Moussa - een van de gedode terroristen - de documenten had gestolen. Maar daar ging de rechter niet in mee.

Voorwaarden
Er verschenen dinsdag nog twee andere verdachten voor de rechter. Mohamed Aallaa werd vrijgelaten onder voorwaarden wegens een gebrek aan bewijsmateriaal. Hij moet zich wel elke week melden bij de rechtbank. Salah El Karib bleef nog 72 uur ter beschikking van de onderzoeksrechter.

2 Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib en Mohamed Aallaa bij hun voorleiding dinsdag.
afp Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib en Mohamed Aallaa bij hun voorleiding dinsdag.

Lees meer