AFP

'#WithSyria', grootste actie tegen de oorlog tot nu toe

In het kader van de derde verjaardag van het conflict in Syrië, organiseren 89 internationale organisaties samen de campagne '#WithSyria', "de grootste publieksactie tegen de oorlog tot nog toe". Ze roepen de internationale gemeenschap daarbij op zo snel mogelijk een einde te maken aan de oorlog.

Ruim twee derde van de gevluchte Syriërs vreest nooit terug te kunnen naar zijn of haar thuisland. Dat blijkt uit een enquête van Oxfam bij 1.015 Syrische vluchtelingen in Jordanië. "De enquête toont dat de hoop om naar Syrië terug te keren bij vele vluchtelingen aan het slinken is", zegt Andy Baker van Oxfam. "Daarom moet de internationale gemeenschap dringend nieuwe maatregelen nemen om het bloedvergieten te stoppen en een einde te maken aan het conflict. De volgende ronde in de vredesgesprekken in Genève moeten daarvoor ingezet worden."

Op de derde verjaardag van het conflict in Syrië op 15 maart, organiseren 89 ngo's de campagne '#WithSyria'. Die campagne heeft als doel om van die dag "de laatste verjaardag te maken van het bloedvergieten". Onder meer Oxfam, Amnesty International en Save the Children zetten er hun schouders onder.

In meer dan 21 landen worden waken georganiseerd, ook in België op het Flageyplein in Brussel. Speciaal voor die gelegenheid herwerkte de wereldberoemde Britse graffiti-artiest Banksy een van zijn meest iconische werken 'girl with a red balloon' ('meisje met een rode ballon'). Het kunstwerk zal enkele uren lang op verschillende monumenten over de hele wereld worden geprojecteerd.

Lees meer