Vertommen

1 op 5 bussen van De Lijn rijdt niet in Vlaams-Brabant

Bij De Lijn Vlaams-Brabant staken vandaag alle werknemers van de onderhoudscentra tegen het personeelstekort bij deze dienst. Volgens het ACV is ook 25 procent van de buschauffeurs niet uitgereden. De directie houdt het wat de chauffeurs betreft op 20 procent. "Het personeel van de technische diensten besliste vanochtend om maandag voort te staken. De chauffeurs laten wij de keuze om dan al dan niet mee te doen", zegt vakbondssecretaris Geert Witterzeel (ACV).

Met de stakingsactie, waartoe het ACV opriep en de ACOD en ACLVB zich aansloten wat de technische diensten betreft, wil het personeel het tekort aan technici in de onderhoudscentra aanklagen. Dat tekort leidt tot een grote achterstand bij het uitvoeren van herstellingen en brengt volgens de vakbond ook de veiligheid in gevaar. Witterzeel wijst als oorzaak voor de problemen naar de gebrekkige leiding van deze diensten.

Het ACV is ook niet te spreken over een overeenkomst die de directie deze week sloot met de twee andere vakbonden om een privé-firma in te schakelen om het tekort in de onderhoudscentra op te vangen. "Dit is ongezien", aldus Witterzeel. Volgens hem "kost dit veel geld". Naast een 20-tal bijkomende aanwervingen pleit het ACV ook voor de verkorting van de aanwervingsprocedure en meer investeringen in opleidingen.

De impact van de actie is beperkt in de rest van de provincie. In de Druivenstreek rijden zowat alle bussen. In Leuven is de Lijnwinkel open, in Brussel niet.

Het ACV deed woensdag al een oproep aan chauffeurs en technici om vandaag het werk neer te leggen uit protest tegen het personeelstekort in de technische diensten. Het ACOD en ACLVB staken enkel in de technische diensten, om het signaal te geven dat er daar nog steeds onopgeloste problemen zijn. Hun chauffeurs zullen wel uitrijden omdat die twee bonden voorstander zijn om hierover verder te onderhandelen.

Reizigers kunnen op www.delijn.be terecht voor de lijsten met gereden en niet-gereden diensten. Daarnaast is ook De LijnInfo bereikbaar op 07/220.200 (0,30 euro/minuut).


Lees meer