123.000 euro voor ALS dankzij Ice Bucket-hype

De afgelopen drie weken werd er 123.000 euro gestort op de rekening van de ALS-liga, de organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar de zeldzame spierziekte. Een smak geld, maar een aalmoes in vergelijking met Nederland. Daar werd liefst één miljoen euro opgehaald.

De «Ice Bucket Challenge»-hype heeft vooral voor naamsbekendheid gezorgd. Een maand geleden was de ziekte relatief onbekend, nu weet zowat iederen wat ALS is. Mensen dagen elkaar uit om een emmer ijsblokjes en ijskoud water over hun hoofd te kieperen en het filmpje op Facbook te plaatsen. Doen ze het niet, dan moeten ze 100 euro storten op de rekening van de ALS-liga. Die won altijd: ofwel was er extra naamsbekendheid, ofwel was er extra geld.

Na drie weken en duizenden emmers heeft de liga de voorlopige rekening gemaakt: Sinds het begin van de hype werd er 123.000 euro op de rekening gestort, vijftien keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode. "Natuurlijk zijn we tevreden", klinkt het bij de liga. "Maar als we naar andere landen kijken, Amerika maar ook Nederland, dan moeten we nederig zijn. Belgen zijn duidelijk niet geboren om te geven." Al denkt de ALS-liga ook dat veel mensen rechtstreeks aan de onderzoekers van de K.U. Leuven zullen gestort hebben.

http://www.alsliga.be/

Lees meer