2,5 meter lange haai nadert badgasten in Mallorca tot op enkele meters

Badgasten in het populaire vakantieoord Magaluf op Mallorca zijn zaterdag aardig geschrokken van een grote blauwe haai die tot op meters van hen was genaderd. Het dier is intussen gevangen en blijkt gewond te zijn.

Het 2,5 meter lange beest werd 's middags voor het strand van Illetas nabij Magaluf opgemerkt. De haai bleef zo'n vijf minuten in de buurt vooraleer hij diepere waters opzocht. Zwemmers hadden in allerijl het water verlaten.
Een Britse muzikant kon vanop het strand de blauwe haai fotograferen.

De vermoedelijke zelfde haai werd vanochtend rond 9 uur 's ochtends gespot in Cala Major, zo'n tien minuten van Palma, grootste stad op het Balearische eiland. Door het vroege uur waren er nog niet veel zwemmers in de zee. Ook hier waren toeristen in staat foto's te nemen. Redders hingen meteen in de zone een rode vlag op. De politie stuurde later een motorboot en een jetski. Agenten en leden van de reddingsdienst kamden meteen de zwemzones rond de omgeving uit, maar troffen de haai niet aan.

Zondagnamiddag werd het dier dan toch gespot en gevangen. Het bleek een zware hoofdwonde te hebben, waarschijnlijk afkomstig van een harpoen. Het is niet duidelijk of de wonde vóór of na het strandbezoekje van de haai is toegebracht.

Bij een aanval van een blauwe haai liep een Spaanse gepensioneerde man vorige maand in Ibiza verschillende verwondingen op. De blauwe haai is een van de meest voorkomende haaisoorten in de Middellandse Zee, maar is veel minder dodelijk dan de witte haai.

Lees meer