7.000 schoolkinderen slaken oerkreten: is dit de grootste haka ter wereld?

U kent hem alvast nog, dé hit van het EK voetbal afgelopen zomer: de strijddans van het IJslandse team en zijn fans. In Nieuw-Zeeland hebben zo'n 7.000 schoolkinderen vandaag geprobeerd het wereldrecord 'grootste haka ooit' te vestigen.

De kinderen van de Masterton Intermediate School hadden er bijna een volledig jaar aan gewerkt. De haka werd opgevoerd in een park net buiten de stad Wellington, in aanwezigheid van enkele afgevaardigden van Guinness World Records.

"Het is ons doel het wereldrecord terug te halen naar ons land. De haka is een beetje onze nationale trots, een deel van onze identiteit. Het vertelt de mensen waar we vandaan komen", liet schoolhoofd Russell Thompson weten.

Het huidige record werd gevestigd in 2014, toen 4.028 mensen de haka dansten op de terreinen van de Franse rugbyclub CA Brive Correze Limousin.

Het is nog niet officieel bevestigd of de nieuwe poging daadwerkelijk 7.000 mensen telde, maar volgens de lokale vrederechter bestaat er geen twijfel dat de schoolkinderen het record op hun naam mogen schrijven.

De ceremoniële dans vol handgeklap en oerkreten komt niet uit IJsland zoals deze zomer aanvankelijk werd gedacht, maar wel uit Nieuw-Zeeland waar hij niet alleen als oorlogsdans werd opgevoerd door de plaatselijke Maori's, maar ook op begrafenissen en trouwpartijen. Dankzij het Nieuw-Zeelandse rugbyteam 'All Blacks' leerde ook Europa de krijgsdans kennen.

Lees meer