Een computermodel van het Amerikaans instituut voor bodemonderzoek toont de impact schokgolven van een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter op het zuiden van Californië.
Getty Een computermodel van het Amerikaans instituut voor bodemonderzoek toont de impact schokgolven van een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter op het zuiden van Californië.

Aardbeving treft Los Angeles, bewoners vrezen erger

Los Angeles is vannacht (lokale tijd) door een aardbeving met een magnitude van 3,2 op de schaal van Richter getroffen. Inwoners vrezen dat er een zwaardere aardbeving zit aan te komen.

De beving deed zich om kwart over één 's nachts voor, kwart voor elf vanochtend onze tijd, op een diepte van 12 kilometer. Dat stelt het Amerikaanse centrum voor bodemonderzoek. Het epicentrum lag in het gebied West Athens, ten zuiden van de stad.

Inwoners van de stad melden dat ze de beving hebben gevoeld, sommigen zeggen dat ze erdoor werden gewekt. "Dat voelde gemeen aan", tweette iemand, een andere zei: "Ik sprong uit bed om iedereen te wekken". "Dat voelde als een sterke beving in downtown LA", klonk het nog.

Kleine bevingen herinneren eraan dat de kans op een zware aardbeving in Los Angeles heel groot is. De stad werd in januari 1994 zwaar getroffen door een beving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter.

Ruim 99 procent kans op grote beving

In 2008 stelde het Amerikaans centrum voor bodemonderzoek dat de kans op een nog zwaardere aardbeving in de staat Californië binnen de komende dertig jaar groter dan 99 procent is. De staat ligt op de San Andreasbreuklijn. Het rapport waarschuwde dat dergelijke beving voor 1.800 doden en 53.000 gewonden zou zorgen en voor 214 miljard dollar schade zou aanrichten.

Er kwamen geen meldingen van schade na de beving van vandaag, maar ze zorgde wel voor angst dat er een zwaardere beving zit aan te komen.

"Ik dacht dat dit de grote beving ging zijn", zei Cinthia Gomez op Twitter. Lacey Noel antwoordde: "Hetzelfde hier, ik heb het gevoel dat het nog niet voorbij is".

Vorige maand zorgde een reeks kleine bevingen onder een meer nabij de San Andreasbreuklijn nog voor de vrees dat er een grote aardbeving op komst zou zijn.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    De berekeningen zouden wel eens fout kunnen zijn als er een serieuze beving is.

  • Erwin Lauwens

    Zijn waarschijnlijk bevinkjes van secundaire breuklijnen. Als de grote begint zal ze niet stoppen na 15 seconden. Zijn echter wel een signaal dat de spanningen te hoog aan het worden zijn.

Lees meer