De 16-jarige bokser V.
Vertommen De 16-jarige bokser V.

Agenten slaan jonge bokser (16) bont en blauw op commissariaat

Als 16-jarige met een glaasje te veel op in Leuven van straat geplukt worden door een politiepatrouille en bont en blauw het commissariaat verlaten: het overkwam V. uit Leuven. Twee agenten staan terecht omdat ze de minderjarige jongen - een bokser - tijdens het verhoor geslagen hebben.

De 16-jarige V. werd op 12 juli 2014 dronken met zijn fiets van straat gehaald. Omdat hij zwellingen vertoonde, besloten de inspecteurs om de jongen - geen onbekende bij de politiediensten - mee te nemen naar het Leuvense politiehuis op de Philipssite. De overbrenging verliep zonder incidenten. In het verhoorlokaal, waar alles gefilmd werd, liep het echter grondig fout. Inspecteur P.V. (38) maande V. meermaals aan om rustig te blijven zitten. Toen die toch rechtstond, duwde de politieman hem hardhandig tegen de muur en greep hij de tiener naar de keel. De jongen werd door zes inspecteurs overmeesterd en op de verhoortafel geduwd. Volgens de agenten zou de jongen de aanvallende inspecteur bij de haren hebben gegrepen en in de hand gebeten hebben, maar de tiener ontkent dat ten stelligste.

Gewurgd?
Terwijl V. op de tafel lag met zijn handen op de rug, kreeg hij nog minstens drie slagen in het gezicht van inspecteur D.P. (29). De jongen spuwde bloed en de politie riep zelf een spoedarts ter plaatse. "Meerdere slagen na het boeien was niet proportioneel", oordeelde de aanklager, die voor beide agenten de opschorting vroeg mits voorwaarden. "Mijn cliënt is nooit fysiek agressief geweest", zegt de advocaat van de jongere. "De eerste beklaagde gaat hem zelf opzoeken. De jongen had puntbloedingen in de halsstreek, wat wijst op wurging. Is dat de manier waarop een 16-jarige boven zijn theewater moet worden behandeld?"

Smaad en weerspannigheid
De verdediging schetst een ander verloop. "Die jongen staat bekend voor smaad en weerspannigheid. Hij gooide zijn gsm weg, klapte in zijn handen, sloeg op de borst en uitte doodsbedreigingen. Dat was de sfeer. Hij hoopte als bokser op een gevecht en heeft het gekregen. Het was uitlokking vanaf moment nul. Elke actie van mijn cliënt was een reactie op de jongere."
De jongen vraagt 1.250 euro provisionele schadevergoeding en de aanstelling van een deskundige. De tiener riskeert zelf nog vervolging omdat drie agenten op hun beurt een klacht indienden voor slagen, smaad en weerspannigheid tijdens het incident. In december verschijnt V. daarvoor nog voor de jeugdrechter.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer