2
Henk Deleu

Al 48 jaar burenruzie in de Boerderijstraat

VERBALE AGRESSIE ONTAARDT IN GEWELD

De twijfelachtige trofee voor 'langst aanslepende burenruzie' gaat naar Sint-Eloois-Winkel. Daar kwam het deze week na 48 (!) jaar van verbale agressie voor de eerste keer tot een fysiek treffen, met hoofdrollen voor een borstelsteel en emmers water. "Burenruzies kunnen decennia aanslepen, ze gaan over van generatie op generatie."

De Boerderijstraat in Sint-Eloois-Winkel. De huizen zijn misschien wat gedateerd, maar voorts: een rustige buurt om te wonen. Althans, zo lijkt het. Want al bijna een halve eeuw vormt de straat het decor voor laag-bij-de-grondse scheldpartijen en luide verwensingen. Die zijn afkomstig van de 76-jarige A. en haar 78-jarige echtgenoot. "Niemand weet nog waarom het ooit begonnen is of wat de precieze reden van hun gedrag is", zegt overbuur Johan Deseure (70). "Maar ze laten geen gelegenheid onbenut om kwetsend uit de hoek te komen. Toen mijn vrouw Anita kanker had - ze is ondertussen gelukkig genezen - kreeg ze tijdens het ramen lappen dit te horen: 'Ga maar snel terug naar binnen, kankerpatiëntje.' Bij een buurvrouw die weduwe was geworden nadat haar man van een dak was gevallen, vond ze het leuk om voortdurend 'Kom Van Dat Dak Af' te zingen. Van zodra het mooi weer wordt, zit ze in haar voortuintje en krijgt iedereen die passeert ervan langs. Een aantal bewoners durft gewoon niet meer buiten te komen als ze zien dat A. weer op oorlogspad is."


De voorbije week was er voor het eerst een fysieke confrontatie. Johan was het slachtoffer. "Ik stond buiten te praten met een kennis toen A. me zonder enige aanleiding de huid begon vol te schelden. Met ingehouden woede ben ik de straat overgestoken om te vragen waarom ze het op mij gemunt had. Maar voor ik twee woorden kon zeggen, kieperde ze enkele emmers water over mijn hoofd. Haar man sloeg me met een borstel op mijn arm. Zo hard, dat de steel afbrak."

2
Henk Deleu

Lolly

A. ontkent het incident niet en zegt dat zij en haar man eigenlijk de slachtoffers zijn. "Wij hebben die 'lolly' - ja, zo noem ik hem - van hier tegenover inderdaad water over zijn hoofd gegoten. En mijn man heeft 'm geslagen met de borstel. Deseure heeft nog geluk dat hij niet al z'n tanden is kwijtgespeeld. Mijn vent had 'm beter gewoon doodgeslagen! Kijk meneer, ik wil alleen dit kwijt: wat de rest van de straat zegt, klopt niet. Integendeel, wij zijn het die al 48 jaar lang gepest worden door de rest."


Zowel de burgemeester als de lokale politie zegt dat ze op de hoogte zijn van de problemen, maar dat ze niet veel kunnen doen. "Het is triest om te zeggen, maar misschien is het net goed wat er deze week met Johan is gebeurd", klinkt het bij de buurtbewoners. "Nu hebben we tenminste iets om mee naar het gerecht te stappen."

Tunnelvisie

"Ik heb als vrederechter 60.000 dossiers behandeld en in een derde van de gevallen heb ik uiteindelijk een verzoening of een schikking bereikt", zegt ere-vrederechter Jan Nolf. "Daar waren ook zaken bij die al langer dan 30 jaar aansleepten. Want weet goed: een burenruzie of een straatvete gaat over van generatie op generatie. Zelfs als je als complete nieuweling een huis koopt in zo'n wijk, erf je de miserie erbij."


Buren die elkaar hartsgrondig haten, lijden vaak aan tunnelvisie, zegt Nolf. "Als je er als rechter in slaagt om hen bij elkaar te krijgen, liefst in de straat zelf, en ze dan naar elkaar te laten luisteren, is er veel mogelijk. Ik ben een koppige optimist, ik geloof altijd in een oplossing. Ik zou daar arriveren met een kwinkslag, een glimlach doet iedereen ontdooien. Maar 48 jaar... Mja, dat is wel héél erg lang."

Lees meer