Alarm op Zaventem voor "vliegtuig met explosieven"

Het federaal parket is een onderzoek gestart naar aanleiding van het incident met een vlucht van Brussels Airlines vanuit het Kameroense Yaoundé dat vanmorgen even voor een groot alarm heeft gezorgd op de luchthaven. Dat heeft het federaal parket gemeld. Het gaat om een opsporingsonderzoek voor poging tot het plegen van een terroristische aanslag. Met het onderzoek wil het federaal parket meer licht kunnen werpen op de omstandigheden van het incident.

"De veiligheidsdiensten van SN Brussels Airlines melden dat de Kameroense autoriteiten hen meegedeeld hadden dat twee personen die in Yaoundé aan boord moesten gaan van een vlucht naar Brussel, onderschept werden op verdenking van het bezit van explosieven, zogenaamde IED of Improvised Explosive Devices", zegt parketwoordvoerster Wenke Roggen(IED).

"Beide personen, die geen Belgisch paspoort hadden en die via de luchthaven van Brussel naar een andere bestemming zouden doorreizen, werden in Kameroen gearresteerd en zijn dus niet aan boord kunnen gaan. Na bijkomende veiligheidscontroles hebben de veiligheidsdiensten van SN Brussels Airlines meegedeeld dat het vliegtuig en de andere passagiers naar België konden verderreizen."

Het federaal parket heeft nu een onderzoek geopend, aldus de woordvoerster: "Momenteel zijn er onderzoeksdaden in uitvoering om na te gaan of er werkelijk sprake was van explosieven en welke de omstandigheden van dit incident waren. Er zal ook contact opgenomen worden met de Kameroense autoriteiten. Om veiligheidsredenen hebben de bevoegde autoriteiten bovendien de controles op de Belgische luchthavens verscherpt". Volgens het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken was er op geen enkel moment een bedreiging voor België. "De twee verdachten werden immers opgepakt nog voor ze op het vliegtuig konden stappen."

Op de luchthaven van Zaventem verloopt sinds 10 uur alles weer normaal. De meeste reizigers hebben niets ondervonden van het incident.

Lees meer