3
photo_news

Alle misdaden van de Bende van Nijvel op een rij

De Bende van Nijvel was een groep misdadigers die in 1982, 1983 en 1985 in België een reeks moorden, inbraken, diefstallen en overvallen pleegde. Daarbij vielen in totaal 28 doden en ruim 40 gewonden. Een terugblik op een lange lijst misdaden.

Waver, 30 september 1982
Overval op wapenhandelaar Daniel Dekaise. Politieman Claude Haulotte krijgt een schot in het hoofd. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer. Buit die dag: vijftien wapens, waaronder enkele prototypes die bestemd waren voor de rijkswacht. Bij een achtervolging nemen de bendeleden rijkswachters onder vuur.

Beersel, 23 december 1982
Nachtelijke inbraak in restaurant Auberge du Chevalier. Huisbewaarder José Van Den Eynde (70) wordt gefolterd en vermoord. De buit: sigaretten, een pastei, koffie en enkele flessen champagne.

Bergen, 12 januari 1983
De Brusselse taxichauffeur Constantin Angelou wordt vermoord met hetzelfde wapen als in Beersel is gebruikt. Angelou en Van Den Eynde waren kennissen en frequenteerden samen extreem-rechtse milieus, zo blijkt uit stukken uit het Bende-dossier.

Genval, 11 februari 1983
Overval op Delhaize. Geen slachtoffers. Buit: 692.384 frank.

Ukkel, 25 februari 1983
Overval op Delhaize. Eén klant is gewond. Buit: 600.000 frank.

Halle, 3 maart 1983
Overval op de Colruyt. Filiaalhouder Walter Verstappen opent op bevel de brandkast. Een bendelid schiet hem vervolgens zonder duidelijke aanleiding van dichtbij dood. Buit: 704.077 frank.

Houdeng, 7 mei 1983
Overval op GB. Geen slachtoffers. Buit: 865.433 frank.

Temse, 10 september 1983
Inbraak in het textielbedrijf Wittock-Van Landeghem. Nachtwaker Jos Broeders wordt van dichtbij doodgeschoten. Zijn vrouw Linda Van Huffelen wordt door de kogels zwaar verwond. Buit: zeven in het geheim voor de rijkswacht ontwikkelde prototypes van kogelvrije vesten. Normaal kunnen alleen rijkswachters hebben geweten dat ze daar lagen.

3 Uitgebrande wagen na de moorden in de Delhaize in Aalst.
photo_news Uitgebrande wagen na de moorden in de Delhaize in Aalst.

Nijvel, 17 september 1983
Nachtelijke diefstal in de Colruyt. De voor een tankbeurt gestopte Jacques Fourez (49) en zijn maîtresse Elise Dewit (49) worden van dichtbij neergeschoten. De Bende voert die nacht nog een soort paramilitaire aanval uit op een patrouille. Rijkswachter Marcel Morue (30) wordt daarbij gedood. De bende grist dienstwapens en een walkie-talkie mee. De buit bestaat voorts uit pralines, koffie, sterke drank en blikken olie.

Ohain, 2 oktober 1983
Inbraak in herberg Les Trois Canards. Uitbater Jacques Van Camp wordt gefolterd en afgemaakt met een nekschot. Jacques Fourez kwam vaak in de herberg.

Beersel, 7 oktober 1983
Gewapende overval op Delhaize. Het lijkt de generale repetitie op wat twee jaar later het handelsmerk wordt van de Bende. Filiaalhouder Freddy Vermaelen wordt gedood, twee kassiersters raken verwond. Buit: 1,3 miljoen frank.

Anderlues, 1 december 1983
Raid op de juwelierszaak van het Pools koppel Jean Szymusik (43) en Maria Krystina Slomka (38). Drie bendeleden komen de zaak binnen en beginnen meteen te schieten. Man en vrouw worden vermoord. Buit: enkele wekkers en wat goedkope juwelen. Deze actie volgt kort na de arrestatie van Michel Cocu en Adriano Vittorio, in wie de Nijvelse procureur Deprêtre de kopstukken van de Bende ontwaart. Mogelijk was de dubbele moord niet meer dan een zoveelste provocatie aan het adres van justitie, stijl: "U hebt de verkeerden."

Eigenbrakel, 27 september '85
Het begin van de uiterst bloedige "twee golf". Nog meer dan bij vorige acties opereert de bende nu als een militair geschoold moordcommando. In de Delhaize wordt een kind van twaalf als menselijk schild gebruikt. Bij de schietpartij die volgt, vallen drie doden: Roger Engelbienne (45), Ghislain Platane (39) en Bozidar Djuroski (43). Die laatste redt het leven van zijn zeventienjarige zoon door tijdens de kogelregen op de parking bovenop hem te gaan liggen. Buit: 200.000 frank.

3 Bij de overval in Aalst worden 8 mensen neergemaaid.
photo_news Bij de overval in Aalst worden 8 mensen neergemaaid.

Overijse, 27 september 1985
Nog geen halfuur later slaat de Bende toe in de Delhaize in Overijse. Ook hier is moorden duidelijk het enige opzet. Er vallen vijf doden: CVP-gemeenteraadslid Luc Bennekens (31), Jean-Pierre Busiau, Leon Finné (55), Stephan Notte (14) en kassierster Rosa Van Kildonck (37). Buit: opnieuw een schamele 200.000 frank.

Aalst, 9 november 1985
Overval op Delhaize. De laatste is de bloedigste. Acht mensen worden neergemaaid: Dirk Nijs, zijn dochtertje Els Nijs (9), Marie-Jeanne Van Mulder, Georges De Smet, Jan Palsterman, Gilbert Van De Steen (43), Thérèse Van Den Abiel (39), en Rebecca Van De Steen (14). Deze laatste drie mensen behoren tot hetzelfde gezin. Alleen hun negenjarige zoon overleeft de kogels. De buit in Aalst: 737.777 frank.

Rosière, 7 januari 1986
Moord op FN-ingenieur Juan Mendez. Bij hem zijn in mei 1985, kort voor het begin van de tweede golf, zware vuurwapens gestolen. Mendez verdacht openlijk de Brusselse BOB'er Madani Bouhouche, bij wie later enkele van die wapens werden teruggevonden. Over de vraag of deze laatste moord op het conto van de Bende mag worden geschreven, bestaat al jaren discussie.

Lees meer