ap

Anne Frank Center eist ontslag van woordvoerder Trump om Hitler-uitspraak

Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft met een verwijzing naar Adolf Hitler voor irritatie gezorgd. Spicer zei vandaag tijdens zijn dagelijkse persbriefing in het Witte Huis dat Rusland zijn steun aan de Syrische president Bashar al-Assad moet herzien. Hij vervolgde dan: "Zelfs een verachtelijke figuur als Hitler is nooit zo diep gezonken om chemische wapens in te zetten". Nochtans is geweten dat Hitler cyanide heeft ingezet tegen de joden.

Toen Spicer werd gevraagd zijn uitspraak over Hitler nader te verklaren, zei hij: "Hij (Hitler) heeft gas niet op dezelfde wijze ingezet tegen zijn eigen volk, zoals Assad doet (...) Hij heeft het naar de Holocaustcentra gebracht, dat weet ik ook wel. Maar waarop ik wil wijzen is dat Assad die wapens naar de steden brengt en die op de stadscentra dropt". Met het begrip "Holocaustcentra" bedoelt Spicer blijkbaar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's.

Na de persconferentie probeerde Spicer nog eens zijn woorden te verduidelijken. "Ik heb op geen enkel wijze geprobeerd de gruwel van de Holocaust te milderen", verklaarde hij. Het ging hem om het verschil in strategie van chemische wapens tegen de eigen bevolking in te zetten. "Elke aanval op onschuldige mensen is verwerpelijk en onvergeeflijk", voegde hij eraan toe.

Het Anne Frank Center eist naar aanleiding van de uitspraken het onmiddellijke ontslag van Spicer. "Spicers stelling is de meest gemene belastering van een groep mensen die we ooit hebben gehoord van een woordvoerder van het Witte Huis. President Trump moet hem onmiddellijk aan de deur zetten," zo schreef Steven Goldstein, de directeur van het centrum, op Facebook.

Lees meer