4
Apple

Apple krijgt patent voor draagbaar virtual reality-display met iPhone

Technologiereus Apple heeft in de Verenigde Staten een patent gekregen voor een soort virtual reality bril waarin de iPhone als display dient. Het concept doet sterk denken aan dat van de Samsung Gear VR.

US Patent No. 8.957.835 werd gisteren goedgekeurd door het Amerikaanse Patent- en Merkenbureau. In de patentaanvraag is er sprake van een "apparaat dat op het hoofd gedragen wordt voor het vasthouden van een draagbaar elektronisch apparaat met een display". Korter gezegd is het de bedoeling dat je in het toestel een iPhone zou kunnen schuiven om het daarna als een bril te dragen.

"Het frame zou een display van het draagbare elektronische apparaat voor de ogen van de gebruiker kunnen houden", zo staat er nog in de omschrijving. "Het scherm van het elektronische apparaat kan dienen als het belangrijkste scherm van het hele toestel." Bij het concept dat beschreven is in de patentaanvraag is ook sprake van een soort afstandsbediening die de gebruiker in zijn hand houdt, waarmee je de iPhone zou kunnen bedienen.

The Financial Times wijst er op dat Apple steeds meer interesse begint te tonen in virtual reality. Het bedrijf schreef de laatste weken bijvoorbeeld een aantal vacatures uit voor software-ingenieurs die prototypes en testversies moeten ontwikkelen van "high performance apps die integreren met virtual reality-systemen".

4
Apple
4
Apple

Gelijk aan Samsung Gear VR

De omschrijving en de tekeningen van Apple doen heel sterk denken aan Samsungs Gear VR, dat het techbedrijf eind vorig jaar lanceerde. Daarin schuif je de Galaxy Note 4-phablet voor je ogen en kan je die gebruiken als een virtual reality-bril. Het toestel werd ontwikkeld in samenwerking met Ocolus - zelf de ontwikkelaar van de Rift VR - en bevindt zich momenteel in de beta-testfase.

Ook Google wordt steeds actiever op de VR-markt, onder andere met de Cardboard-headset voor Android-telefoons. Het wil onder andere later dit jaar in samenwerking met speelgoedfabrikant Mattel een moderne View-Master uitbrengen. Als je je Android-smartphone in het toestel schuift en ermee naar een View-Masterschijfje kijkt, kom je in een virtuele wereld terecht die je in 360 graden kunt verkennen.

4 De Samsung Gear VR.
GETTY De Samsung Gear VR.

Lees meer