reuters

Exclusief voor abonnees

Armstrong wil Landis op getuigenbank

Zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong wil dat Floyd Landis als getuige wordt ondervraagd in een rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen hem heeft aangespannen. Armstrong wordt vervolgd voor oneigenlijk gebruik van overheidsgeld. Ruim 30 miljoen euro van sponsor US Postal diende onder meer om een dopingprogramma van Armstrong te financieren.

Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel schonden daarmee het contract met de sponsor, dat nadrukkelijk dopingpraktijken verbood. De rechtszaak vindt in november in Washington DC plaats. Lance Armstrong riskeert drie keer het geïnde sponsorgeld - ruim 90 miljoen euro - te moeten terugbetalen. Van dat geld kan Floyd Landis 25 procent krijgen. Landis was de eerste die de dopingpraktijken van Lance Armstrong wereldkundig maakte. Dat was in 2010. De overheid wil niet dat Landis als getuige wordt verhoord. Advocaten van Lance Armstrong dringen er nu op aan dat dat wél gebeurt.

Landis is zelf niet onbesproken. Hij won de Tour in 2006, maar werd enkele dagen later op gebruik van testosteron betrapt. (MG)

Lees meer