EPA

Australië overweegt meer Syrische vluchtelingen op te vangen

Het zou kunnen dat Australië meer vluchtelingen uit Syrië gaat opvangen dan gepland. Dat verklaarde Immigratieminister Peter Dutton vandaag bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Jordanië, al gaat het om een erg vage belofte. Dutton ging in Amman de eerste visa voor zijn land persoonlijk uitreiken.

Australië heeft in september beloofd dat het 12.000 Syriërs die in vluchtelingenkampen in Jordanië, Turkije en Libanon leven een Australisch visum gaat geven.

Deze groep komt bovenop de geplande 13.750 vluchtelingen van over de hele wereld die Australië dit jaar gaat opnemen in het kader van het hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties. Het land weigert bootvluchtelingen.

De eerste Syrische vluchtelingen worden nog voor kerstmis in Australië verwacht. Dutton merkte op dat als dat vlot verloopt, "hij gaat overwegen om meer mensen op te vangen over de komende jaren". De minister beklemtoonde dat zijn regering de vluchtelingen pas een visum uitreikt na gezondheids- en veiligheidscontroles.Lees meer