Anna Bligh (l)
UNKNOWN Anna Bligh (l)

Australië schat schade door overstromingen op miljarden dollars

Meer dan 20 doden en 60 vermisten, dat is de voorlopige zware balans van de overstromingen in Australië. Intussen loopt de schade tot in de miljarden Australische dollars. Voor de wederopbouw zijn enorme inspanningen nodig, "zoals na een oorlog het geval zou zijn", zegt Anna Bligh, premier van de getroffen staat Queensland.

In de miljoenenstad Brisbane werden meer dan 15.000 huizen getroffen door het water. Het nabijgelegen Ipswich staat voor een derde onder water, en in de stad Toowoomba heeft een hoge stortvloed aanzienlijke schade veroorzaakt. Economische experts schatten de totale schade op zo'n 20 miljard Australische dollar (15,2 miljard euro). De schade aan de industrie wordt geschat op 9 miljard dollar.

In Brisbane piekte de rivier vandaag op 4,6 meter en bleef onder de gevreesde 5 meter. De schade blijft echter groot. Verschillende delen in stad stonden 1,5 meter onder water en honderden auto's werden door de stroming meegesleurd. Maar liefst 115.000 woningen zitten zonder stroom. (dpa/ka)

Lees meer