Baas UZ Gasthuisberg: "Uit verwondingen blijkt dat er spijkers in de bommen zaten"

In het UZ Gasthuisberg in Leuven zijn momenteel 11 slachtoffers opgenomen van de aanslagen in Brussel. Onder hen zijn er volgens gedelegeerd bestuurder en professor Marc Decramer drie relatief zwaargewonden. "De meeste slachtoffers die bij ons zijn binnengekomen hebben vooral  breuken, brandwonden en diepe snijwonden opgelopen door het glas en de spijkers die blijkbaar in de bommen zaten", aldus professor Decramer.

Ook bij de aanslagen in Parijs van november vorig jaar gebruikten de terroristen soortgelijke bommen.

"We moeten voorlopig afwachten of er in de loop van de dag nog meerdere slachtoffers zullen binnenkomen, maar dat wordt gecoördineerd door de hulpdiensten in Brussel. Ook wij moeten wachten op de richtlijnen van het rampenplan. We hebben alvast wel een afdeling vrijgemaakt om mogelijk nog meer slachtoffers op te vangen. Ook onze sociale dienst draait op volle toeren om de families van de slachtoffers op te vangen en te begeleiden. Extra dokters zijn er niet meteen opgeroepen, maar er zijn wel een aantal minder dringende operaties uitgesteld".

Bewapende agenten
Sinds de ochtend staan er ook twee zwaarbewapende agenten aan de grote inkom van het UZ. Omstreeks 11 uur werden er enkele slachtoffers door een helikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Het UZ Leuven vraagt wel met aandrang om niet naar het ziekenhuis te bellen, om zo de lijnen niet te overbelasten. Patiënten die morgen een ziekenhuisopname gepland hebben in UZ Leuven, zijn ondertussen gecontacteerd en worden op de hoogte gehouden of de opname kan plaatsvinden. Voor nieuwe info kan je steeds surfen naar www.uzleuven.be.

Ziekenhuizen in staat van paraatheid

De grote ziekenhuizen in Brussel hebben het bijzonder druk na de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. Elke zorginstelling is op de hoogte gebracht van het rampenplan en er is bijkomend personeel opgeroepen. Spoeddiensten in ons land moeten deze noodsituatie aankunnen. Enkel als er veel met zware brandwonden zijn, moeten er misschien slachtoffers naar buitenlandse ziekenhuizen worden overgebracht. De meest zwaargewonde worden naar de grootste ziekenhuizen gebracht, vooral universitaire ziekenhuizen. De lichtere gewonden zijn naar regionale, kleinere ziekenhuizen gebracht.

Op de spoeddienst van het Eramusziekenhuis in Anderlecht is dubbel zoveel personeel aanwezig als normaal. Het universitair ziekenhuis kreeg in de loop van de dag veertien gewonden binnen van de aanslagen. De toestand van acht van die veertien wordt beschouwd als urgentieniveau 1 (zware verwondingen), voor drie geldt urgentieniveau 2 en voor de drie overige urgentieniveau 3. Als universitair ziekenhuis beschikt het Erasmusziekenhuis over alle chirurgische specialisaties en heeft het een erg performante en uitgebouwde dienst intensieve zorgen. De Anderlechtse zorginstelling staat daarom ook vooraan als het gaat om de opvang van slachtoffers. "De hulpdiensten zijn erg actief geweest wat betreft de verspreiding van de slachtoffers", aldus het hoofd van de spoeddienst, Christian Melot. Die gaat ervan uit dat in de loop van de namiddag nog slachtoffers zullen worden binnengebracht.

De universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel kregen elf gewonden binnen. Ook daar is het personeel op de hoogte dat er in de loop van de dag mogelijk een stroom patiënten volgt. Er is een crisiscel opgericht om de naasten van de slachtoffers op te vangen.

Bij het Europa Ziekenhuis Sint Michiel, kortbij het metrostation van Maalbeek, kwamen nog eens zeventien gewonden binnen. "Er is capaciteit vrijgemaakt om alle patiënten op te kunnen vangen, onder meer door een uitbreiding van de afdeling intensieve zorgen", zegt Jef Peeters, algemeen directeur van de Europa Ziekenhuizen. "Iedereen kan gepast worden opgevangen."

Daarnaast waren aan het UZ Brusel in Jette rond de middag acht mensen binnengebracht. Een onder hen is overleden. "Over de toestand van de slachtoffers kunnen we niets zeggen. Met uitzondering dat er één patient hier ter plaatse is bezweken aan de opgelopen verwondingen. Voor de zeven andere patienten gaat het over ernstige trauma's waarbij alle lichaamsdelen zijn geraakt. We spreken dan ook over amputaties". Het ziekenhuis verwacht in de loop van de namiddag en avond nog patienten van het militair hospitaal uit Neder-Over-Heembeek: er zijn daar tal van patienten met brandwonden verzorgd, maar dat ziekenhuis heeft niet de capaciteit om ze allemaal te huisvesten. Marc Noppen kon niet antwoorden op de vraag of er ook spijkers zijn gevonden in de slachtoffers. "Daarover kan ik u niet inlichten".

Antwerpse ziekenhuizen vangen tientallen gewonden op

In verschillende Antwerpse ziekenhuizen zijn dinsdag gewonden opgevangen na de aanslagen in Brussel. Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft al 16 slachtoffers opgevangen, voornamelijk in het Stuivenbergziekenhuis, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem telt intussen 18 slachtoffers die verzorging krijgen.

ZNA laat weten dat de meeste slachtoffers daar meerdere wonden hebben "die het gevolg zijn van de kleine metalen deeltjes die in de bommen zaten". Eén patiënt bevindt zich na een operatie nog in kritieke toestand op intensieve zorgen, vier personen zijn opgenomen in het brandwondencentrum van Stuivenberg. Twee lichtgewonden hebben intussen het ziekenhuis al mogen verlaten.

In de loop van de dag worden nog enkele patiënten met brandwonden verwacht die elders de eerste zorgen krijgen toegediend. De nachthospitalen van de acute ziekenhuizen van ZNA worden bovendien volgende nacht ter beschikking gehouden, mochten er zich nog nieuwe incidenten voordoen.

Bij het UZA zijn twee slachtoffers er erg aan toe, maar ze zouden niet in levensgevaar verkeren. "We staan paraat om nog meer mensen op te vangen indien dit nodig blijkt", zegt woordvoerster Evita Bonné. "We ondersteunen waar we kunnen."

In de campussen van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen en Duffel werden vanmorgen in totaal zeven mensen binnen gebracht. De spoeddiensten van de ziekenhuizen staan in standby. "Wij hebben vier mensen opgevangen in Mechelen en twee in Duffel", zegt directeur Erwin Schroyens. "Een persoon is overleden kort aan aankomst, twee zijn zwaargewond en een iemand lichtgewond." Naar verluidt liepen de slachtoffers allemaal brand- en snijwonden op en hebben ze operatieve verzorging nodig. De binnen gebrachte slachtoffers waren allemaal afkomstig uit de vertrekhal van Zaventem. Over hun identiteit is nog niets geweten. Twee van de gewonden zou een ouder koppel zijn.

Lees meer