Exclusief voor abonnees

Beker heeft meer drama

Het leuke aan bekervoetbal is dat de 'kleintjes' tot het bittere eind meedoen. Niets ten nadele van Zulte Waregem, maar een finale KVO-KAS Eupen zou een prachtig spektakel kunnen zijn. Kapitalisme versus amateurisme, en geen mens die het verschil ziet. In Engeland heb je het ook, nobody's uit de Championship die Chelsea het leven zuur maken.

Waarom kan Eupen Club uitschakelen in de bekercompetitie? Het heeft weinig met voodoo te maken, maar er ligt wel een apart soort hitte over het duel. Bekervoetbal wordt persoonlijker - altijd weer komen nieuwe namen aan de oppervlakte. De hartstocht is primitiever en dus mooier.

KRC Genk-KVO was een uitputtende veldslag. Wedstrijd op leven en dood die je in de reguliere competitie zelden ziet. Er werd geknokt voor elke bal. Na het laatste fluitsignaal waren de spelers van KVO gelukkiger dan Marc Coucke ooit geweest is. Iedereen circus, meer dan club. Stoethaspels in een orgie van trapezegeluk. Dat is herkenbaar voor mensen.

Bekervoetbal heeft ook meer drama. Een gemiste penalty is standaard en doelmannen worden sprinkhanen. Niets is nog beredeneerd. De curiosumwet van erop en erover staat voorop. Er wordt ook meer gehuild na de wedstrijd.

Dat er gespeeld wordt voor een Europees ticket maakt de finale extreem beladen. Jammer, want een bekerfinale hoort zich ver van Europa te houden. De nationale roes volstaat en voldoet.

De halvelings uitgehongerde ontheemden van KAS Eupen hebben zich ontwikkeld tot flitsende totempalen. Hun concept: fantasie versus arbeid. Je hoopt het in de finale terug te zien. Over kleur en afkomst heen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Lees meer