ANP

Bijna helft van Belgen gaat op vakantie deze zomer

Bijna de helft van de Belgen (47 procent) gaat deze zomer op reis. Dat is een lichte daling met 2 procent ten opzichte van 2013. Ons land zit daarmee onder het Europese gemiddelde van 54 procent. Nog eens 48 procent van de Belgen zegt niet op vakantie te gaan en 5 procent weet het nog niet. Dat blijkt uit de jaarlijkse Europese Vakantiebarometer van reisbijstandsorganisatie Europ Assistance.

Het aantal Belgen dat aangeeft in de zomermaanden op reis te gaan, is sinds 2009 constant gedaald (toen nog 64 procent) en 2014 is daarop geen uitzondering. Van de Belgen die zeggen niet op reis te zullen vertrekken, geeft 17 procent bovendien aan dat budgettaire redenen aan de basis liggen van die beslissing. Uit de cijfers blijkt voorts dat er in Vlaanderen minder vakantieplannen worden gesmeed (45 procent) dan in Franstalig België (50 procent). Gemiddeld duurt de vakantie van de Belg 13,8 dagen.

Vakantiebudget
In vergelijking met vorig jaar trekt de Belg iets meer geld uit: zo stijgt het gemiddeld vakantiebudget voor deze zomer met 69 euro naar 2.577 euro, daar waar het Europese gemiddelde op 2.242 euro ligt. Daarmee spenderen de Belgen, op het Verenigd Koninkrijk na, gemiddeld het meest, terwijl de Spanjaarden bijvoorbeeld slechts 1.723 euro uitgeven. Net als vorig jaar is de stijging in ons land weliswaar vooral voor rekening van de Franstalige Belgen, die gemiddeld 2.703 euro uittrekken (+12 procent). In Vlaanderen is er sprake van een daling met 5 procent: 2.476 euro versus 2.595 euro in 2013.

Europa
Uit de vakantiebarometer blijkt voorts dat de meeste landgenoten - 78 procent - het binnen Europa zoeken deze zomer. Frankrijk blijft, ondanks een daling met 4 procent in vergelijking met vorig jaar, de nummer één (30 procent), maar ook Spanje (14 procent), Italië (10 procent), Griekenland (5 procent) en Turkije (4 procent) zijn populair. Waar 42 procent van de Europeanen op vakantie gaat in eigen land, is dat in België slechts voor 10 procent van onze landgenoten het geval. Daarmee zijn de Belgen van alle Europeanen het minst geneigd om te reizen in hun thuisland.

Autovakantie
Zo'n 54 procent van de Belgen verklaart dit jaar de auto te zullen nemen om naar hun vakantiebestemming te reizen, evenveel als vorig jaar. Vliegtuigreizen doen het minder goed en dalen van 45 procent in 2013 naar 41 procent in 2014.

Overigens kijkt de Belg bij het kiezen van een bestemming vooral naar het klimaat ter plaatse, gevolgd door de toeristische infrastructuur daar waar de meeste Europeanen vooral wakker liggen van veiligheidsrisico's zoals aanslagen of onlusten. Zestig procent van de Belgen verlangt tijdens de zomervakantie vooral naar rust, 34 pct wil nieuwe culturen ontdekken en voor 17 procent van onze landgenoten draait het allemaal rond tijd doorbrengen met het gezin en/of vrienden. Belgen komen ook liever beslagen ten ijs: 26 procent bereidt zijn vakantie 1 à 4 maanden op voorhand voor en 34 procent begint er zelfs meer dan 4 maanden op voorhand aan.

Barometer
De enquête werd tussen 10 februari en 21 maart uitgevoerd bij 3.505 Europeanen uit zeven verschillende landen. De resultaten van de Vakantiebarometer, die peilt naar de reisintenties van de Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Oostenrijkers voor de periode juni tot en met september, werden vandaag in Brussel voorgesteld.

Lees meer