2 Journalisten Luc Pauwels and Wim Van den Eynde poseren met hun boek 'De Keizer van Oostende' waarin Johan Vande Lanotte (sp.a-vicepremier) in opspraak wordt gebracht.
BELGA Journalisten Luc Pauwels and Wim Van den Eynde poseren met hun boek 'De Keizer van Oostende' waarin Johan Vande Lanotte (sp.a-vicepremier) in opspraak wordt gebracht.

"99,6 procent van 'De Keizer van Oostende' is correct"

"99,6 procent van de inhoud van 'De Keizer van Oostende' is correct. Er is dus duidelijk sprake van degelijke onderzoeksjournalistiek". Dat heeft uitgever André Van Halewyck verklaard op de persconferentie van het omstreden boek van VRT-journalisten Wim Van den Eynde en Luc Pauwels, waarop uitgever en auteurs de kritiek wilden weerleggen van sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte.

Volgens Van Halewyck kunnen 62 van de 65 punten van kritiek van de minister naar de prullenbak, voor drie punten is er iets te zeggen. Bij het boek is overigens een addendum toegevoegd waarop twee aanpassingen worden doorgevoerd aan de tekst over het dossier rond Electrawinds.

Vorige week maandag, de dag voor de publicatie van het boek, legde Vande Lanotte aan een aantal journalisten een lijst voor met 65 fouten of insinuaties die hij ontdekt had. De uitgever en auteurs stelden vandaag een document voor waarin op elk van deze punten werd ingegaan. De uitgever omschreef de argumenten van Vande Lanotte als van een "ondraaglijke lichtheid".


Belangenvermenging

Wim Van den Eynde benadrukte dat hij een boek voor ogen had over Oostende en de manier waarop lokale politiek daar functioneert. Johan Vande Lanotte was daar een element in, maar zijn persoon werd gaandeweg relevanter wegens het aspect belangenvermenging.

Luc Pauwels werd bij het project betrokken omdat hij energiespecialist was op de VRT-redactie. Hij verklaarde dat hij aan een ronde bezig was bij de elektriciteitsproducenten. "Maar zou men mij iets anders verteld hebben als ik aan een item bezig was voor het VRT-journaal dan als ik een boek aan het schrijven was?", aldus Pauwels. Hij erkende dat hij door deze onduidelijkheid misschien in de fout ging maar stond wel achter de "bewarende maatregel" die de VRT tegen hem heeft uitgevaardigd. Die deontologische regel werd toegepast omdat hij als energiejournalist in conflict kwam met de bevoegde minister, zo legde Pauwels uit.

Onderzoeksjournalistiek voor derden
André Van Halewyck hekelde ook de aankondiging van VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers dat VRT-journalisten geen onderzoek meer mogen doen voor derden omdat de openbare omroep voor de nodige omkadering kan zorgen. Dat dit ook in een commerciële omgeving kan, bewijst volgens hem het feit dat boeken van Van Halewyck in het verleden hebben geleid tot twee parlementaire onderzoekscommissies.

2 Johan Vande Lanotte (sp.a).
PHOTO_NEWS Johan Vande Lanotte (sp.a).

Lees meer