BELGA

"Al ruim 16.000 chauffeurs beboet aan werken op E40"

Tussen vorige maandag en gisteravond zijn meer dan 16.000 bestuurders van voertuigen betrapt op overdreven snelheid bij het voorbijrijden van de wegwerkzaamheden op de E40 tussen Wetteren en Erpe Mere. "Het gaat dan nog alleen maar om de vaststellingen met de trajectcontrole in de richting van Gent en de kust", zegt Michel Van Butsele, diensthoofd van de federale wegpolitie van Oost-Vlaanderen. "In de richting van Brussel kan de trajectcontrole niet gebruikt worden, omdat het verkeer via de middenberm wordt omgeleid. Maar in die richting gebruiken we een bemande camera, en vanaf 7 juli de semi-mobiele supercamera."

Die 16.000 overtredingen is een enorm aantal, als je weet dat met de trajectcontrole in beide richtingen in normale omstandigheden 'slechts' 500 snelheidsovertredingen worden vastgesteld. "Blijkbaar nodigen de omstandigheden ter plaatse uit om sneller te rijden dan de toegestane 70 km per uur, en de automobilisten realiseren zich blijkbaar ook niet dat er trajectcontrole wordt uitgevoerd op dat stuk autoweg", stelt Van Butsele vast. Het diensthoofd van de Oost-Vlaamse wegpolitie rekent er op dat een aantal automobilisten hun lesje zullen leren, als de boetes vanaf maandag verstuurd worden en vervolgens bij de snelheidsduivels in de bus vallen.

Mogelijk wordt het vanaf volgende week ook minder druk op de E40 tussen Gent en Brussel doordat heel wat autopendelaars met vakantie zijn. "Dat klopt", zegt Van Butsele, "maar met het goede weer dat in het vooruitzicht wordt gesteld zal het anderzijds - zeker ook in de weekends - drukker worden door de dagjesmensen die naar de kust rijden."

Lees meer