Beeld van de migranten en vluchtelingen in het Brusselse Noordstation (Archiefbeeld).
Photo News Beeld van de migranten en vluchtelingen in het Brusselse Noordstation (Archiefbeeld).

"Amper 14 Soedanezen in 7 jaar gedwongen teruggestuurd"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) mag dan wel "stoere verklaringen" afleggen over Soedanezen aan het Noordstation, hij slaagt er amper in om er te repatriëren. Dat zegt Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) op basis van cijfers die hij van Francken ontving in antwoord op een schriftelijke vraag.

Uit het antwoord blijkt dat tussen begin 2011 en 23 maart van dit jaar in totaal 196 Soedanezen teruggestuurd werden naar het land van de Schengenzone waar ze het eerst asiel hebben aangevraagd. Dat gebeurt in het kader van de Dublinakkoorden. Het zwaartepunt ligt in 2017 met 125 teruggestuurde Soedanezen, terwijl er dit jaar tot 23 maart al 30 mensen werden teruggestuurd. Tussen 2011 en 23 maart werden 14 Soedanezen gedwongen terug overgebracht na hun thuisland.

"De Dublin-terugname stelt niet veel voor', vindt Hendrik Vuye. Hij wijst erop dat Theo Francken in zijn boek 'Land zonder grens' zelf schrijft dat de betrokkenen omwille van het vrij verkeer binnen de Schengenzone terug naar België komen. "Naar Soedan zelf worden nauwelijks Soedanezen teruggestuurd en dat is al jaren zo. 14 op een periode van 7 jaar, dat is maar 2 per jaar. Francken en Jambon (minister van Binnenlandse Zaken, N-VA, red.) doen vaak stoere verklaringen over de Soedanezen aan het Noordstation, maar in de praktijk krijgen ze niemand gerepatrieerd", besluit hij.

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Danny Jean

    Het is inderdaad niet gemakkelijk om dingen te veranderen als je vanaf de eerste moment tegengewerkt wordt door je eigen coalitiepartners. Toch chapeau voor de NV-A dat ze ondanks die negatieve houding van de andere partijen blijven doorzetten!

  • Lou Vertommen

    Wie zegt Wat?

Lees meer