2 Stress vormt het grootste obstakel om langer te werken: 44 procent van de werknemers zegt dat mentale werkbelasting hen niet toelaat te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd.
thinkstock Stress vormt het grootste obstakel om langer te werken: 44 procent van de werknemers zegt dat mentale werkbelasting hen niet toelaat te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd.

“Belg kan én wil niet werken tot 65e”

Een meerderheid van de werknemers in ons land (63 procent) geeft aan niet te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. En nog meer Belgen geven aan niet te willen werken tot hun 65ste. Dat blijkt uit een pensioenbevraging door hr-dienstverlener Securex.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Hermina Van Coillie van Securex bestaat er in ons land een "weerstand" om te werken tot de pensioenleeftijd, ondanks de vele inspanningen die zijn gedaan om mensen aan te zetten langer te werken. "Mensen verplichten om langer te werken, helpt niet."

De cijfers liggen in lijn met de voorbije jaren, blijkt uit de bevraging. Van de ondervraagden zegt 63 procent niet te kunnen werken tot 65 jaar. Bijna één op de drie legt de grens zelf op 60 jaar. Maar 20 procent denkt te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar.

Stress

Stress vormt het grootste obstakel om langer te werken: 44 procent van de werknemers zegt dat mentale werkbelasting hen niet toelaat te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. "Angst speelt een grote rol. Mensen kunnen hun job niet aan, zijn bang om fouten te maken. Door de vele veranderingen hebben ze schrik om niet meer mee te zijn", aldus Van Coillie.

Het is niet alleen een kwestie van kunnen, maar ook van willen. Bijna drie op de vier werknemers (74 procent) wil niet werken tot hun 65ste. Slechts 16 procent wil wel werken tot de wettelijke pensioenleeftijd.

De cijfers tonen volgens Securex aan dat mensen verplichten langer te werken niets uithaalt. Werknemers die hun job zinvol vinden, kunnen en willen wel langer werken. "Werkgevers maken de job niet zinvol genoeg", vindt Van Coillie.

2 "En offrant de l'air frais et une autre expérience professionnelle, nous pouvons relancer" les malades de longue durée, estime le député N-VA Jan Spooren.
thinkstock "En offrant de l'air frais et une autre expérience professionnelle, nous pouvons relancer" les malades de longue durée, estime le député N-VA Jan Spooren.

211 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy De Vos

    Gewoon 45 jaar werken en gedaan! Anders worden de zware arbeiders 2 keer benadeeld! Of geef de mensen mss eerst een fatsoenlijk pensioen!

  • Gino Denil

    Waarom zou hij moeten willen. De mens heeft toch een vrije wil.

Lees meer