UNKNOWN

"België moet Bemba opvangen"

Congolese volksvertegenwoordigers hebben gisteren via een petitie aan de Belgische ambassade gevraagd of ons land de Congolese oud-vicepresident en oppositieleider Jean-Pierre Bemba wil opvangen als hij binnenkort op voorlopige vrije voeten komt. Momenteel wordt hij vastgehouden door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Dat is vernomen via Radio Okapi.

Naast België werden ook Frankrijk, Portugal, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika gepolst om de oud-vicepresident op te vangen. Volgens de advocaat van Bemba, Aimé Kilolo, gaat de voorkeur uit naar ons land "omdat zijn vrouw er woont en zijn vijf kinderen er school lopen".

Ons land heeft het ICC echter al laten weten dat het weigert om de Congolese oppositieleider op Belgisch grondgebied toe te laten om veiligheidsredenen.

Politiek spel
"Het is België die Jean-Pierre Bemba heeft opgepakt, hetzelfde land dat ons nu vraagt om samen te werken met het ICC. Het is niet normaal dat België een politiek spel kan spelen om Jean-Pierre Bemba ver van Kinshasa, namelijk in de cel, te houden", verklaarde de initiatiefnemer van de petitie, Clément Kanku Bukasa. Hij kon meer dan 120 parlementsleden overtuigen om de petitie te tekenen.

 Moord, geweld en plunderingen
In 2006 verloor Bemba de Congolese presidentsverkiezingen en moest hij de duimen leggen voor zijn rivaal Joseph Kabila. Na confrontaties verliet hij Congo in april 2007 en trok hij naar Portugal.

Op 24 mei 2008 werd hij op bevel van het Internationaal Strafhof aangehouden in Sint-Genesius-Rode op verdenking van moord, geweld en plunderingen gepleegd door zijn milities, de Mouvement de Libération du Congo (MLC) tussen oktober 2002 en maart 2003 in Centraal-Afrika.
 
Proces
Sindsdien verblijft Bemba in voorlopige hechtenis in Scheveningen, in afwachting van zijn proces. Normaal gezien moest de gewezen vicepresident op 27 april terechtstaan. Ondertussen is het proces uitgesteld tot 5 juli. Bemba diende een vraag voor voorlopige vrijlating in.   (belga/edp)

Lees meer