2
photo_news

“Beste resultaat ooit!” Voor het eerst blazen minder dan 2 procent van bestuurders positief bij bobcampagne

Van de 450.774 bestuurders die de politie tijdens de voorbije bobcampagne in de eindejaarsperiode liet blazen, hadden er 8.441 teveel gedronken. Dat is met 1,9 procent het "beste resultaat ooit", stellen het verkeersinstituut Vias en de politie vandaag. Deze bestuurders waren wel betrokken bij 12 procent van alle ongevallen met gewonden.

Een jaar geleden blies nog  2,1 procent positief. Toen ging het ook al om een laagterecord. Het slechtste resultaat was er in de winter 2003-2004, toen 9,9 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel alcohol in het bloed had.

"Mensen hebben de boodschap begrepen dat drinken en rijden niet samengaan", klinkt het. Vias en de politie nuanceren de cijfers wel, want bij een op de acht ongevallen was een betrokken bestuurder onder invloed van alcohol.

Alcoholslot

De politie en Vias zien heil in het alcoholslot. “Dat gaat zeker een impact hebben om de laatste hardnekkige overtreders van gedacht te laten veranderen”, luidt het. Rechters gaan immers vaker een alcoholslot opleggen aan bestuurders die gepakt worden met meer dan 1,8 promille of aan recidivisten met meer dan 1,2 promille.

Tijdens de campagne, die acht weken duurde, zijn er dus meer dan 450.000 bestuurders gecontroleerd. Dat komt neer op gemiddeld 8.000 controles per dag.

2
photo_news

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Vanovermeire

    Het helpt vooral dat je de controles vooraan aankondigd...flink !

  • Gerard Braeckmans

    Dit is goed nieuws! Dat moet gevierd worden!

Lees meer