De intensieve zorg in het Delta Chirec ziekenhuis, waar patiënten met coronavirus worden behandeld. Ter illustratie.
Photo News De intensieve zorg in het Delta Chirec ziekenhuis, waar patiënten met coronavirus worden behandeld. Ter illustratie.

“Bij de jongeren die nu in intensieve bedden liggen, zijn er verschillende die betrokken waren bij de lockdownparty's”

"We bereiken sommige groepen nog onvoldoende met onze communicatie, zoals de jongeren." Dat heeft professor Marc Van Ranst woensdagavond gezegd in 'De Afspraak’. De viroloog zei ook dat bij de jongeren die vandaag op de diensten intensieve zorgen liggen en beademd worden, een aantal jongeren zijn die hebben deelgenomen aan de fameuze lockdownparty's van vrijdag 13 maart, net voor middernacht, toen de strenge maatregelen van kracht werden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

België krijgt lof toegezwaaid, onder meer in The Financial Times, voor de communicatie naar het brede publiek toe door onze virologen. Toen Van Ranst daarmee geconfronteerd werd in 'De Afspraak’, antwoordde hij meteen dat je nooit te veel kan communiceren. 

Nog niet genoeg bereikt

"Je kunt daarmee nooit overshooten", aldus Van Ranst, en hij verbond er meteen de vaststelling aan dat bepaalde groepen nog niet genoeg bereikt worden. "Jongeren vormen zo een groep", aldus Van Ranst. “Aan hen moeten we nog veel uitleggen.” 

Van Ranst zei te rekenen op 'influencers' om die groep te bereiken, "want wij worden door hen niet beschouwd als betrouwbaar of als een voorbeeld." 

Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood

Viroloog Marc Van Ranst

Afschrikwekkend

De communicatie naar de jongeren mag volgens hem ook wat "afschrikwekkend" zijn. “Bij de jongeren die nu in de intensieve bedden liggen en kunstmatig beademd worden, zijn er een aantal bij die zeer nabij betrokken waren bij de lockdownparty's", zei Van Ranst. “Dat mag geweten worden.”

Volgens de viroloog van de KU Leuven moet aan de jongeren duidelijk gemaakt worden: "Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood.”

Lees ook: 

Dodentol stijgt tot 178 na 56 nieuwe overlijdens in België, ook aantal ziekenhuisopnames neemt weer toe

Van Ranst: “Zeker nog een jaar voor we helemaal normaal zullen kunnen leven”

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • karina vanderlinden

    Dan hoop ik, als het zover komt dat men keuzes moet maken omdat er bedden te weinig zijn, dat dit de eersten zijn die men op straat gooit.

  • Frank Brackx

    Mijn 2 kadetten 19 en 21 jaar oud braaf thuis gebleven, no way dat ze gingen feesten.

Lees meer