Archiefbeeld van de paters van Averbode in hun brouwerij.
Bollen Archiefbeeld van de paters van Averbode in hun brouwerij.

Exclusief voor abonnees

"Binnen 20 jaar zijn er geen paters of zusters meer"

Acht op de tien religieuzen in Vlaanderen ouder dan 75 jaar

Wellicht nog dit jaar zal Vlaanderen minder dan 1.000 paters tellen, vijftien jaar geleden waren er dat nog drie keer zo veel. Ook de nonnetjes sterven langzaam maar zeker uit. "Liefst 80% van onze religieuzen is ouder dan 75 jaar", zegt godsdienstsocioloog Wim Vandewiele. "Binnen 20 jaar is het religieuze leven in onze Vlaamse kloosters en abdijen voorbij."

Een trappistenpater of een kloosternon: wie vandaag geboren wordt, gaat er tijdens zijn of haar leven weinig tegenkomen. Want hoewel paters en zusters al eeuwen deel uitmaken van onze maatschappij, zijn ze aan een flink tempo aan het uitsterven. "Nog dit jaar zullen we in Vlaanderen minder dan 1.000 paters tellen", schrijft Kerk En Leven deze week. "Op korte termijn verdwijnt de helft van de zustercongregaties."

Hoe snel het gaat, tonen de cijfers van 2002 aan: toen waren er in Vlaanderen nog meer dan 3.000 mannelijke religieuzen en bijna 11.000 zusters, vandaag respectievelijk 1.450 en 4.800. Tachtig procent van hen is bovendien ouder dan 75 jaar: het einde is onafwendbaar. Dat bevestigt ook godsdienstsocioloog Wim Vandewiele van de KU Leuven: "Met elk jaar zeshonderd geestelijken die overlijden, lijkt het religieuze leven in Vlaanderen binnen twintig jaar voorbij", zegt hij. "Veel instituten zullen op korte termijn verdwijnen. Wel zullen er altijd religieuzen zijn, zij het dan als kleine minderheden."

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bob(Robert) Bruyland

    20 jr te laat

  • Piet van Helsing

    Dan is het nu tijd om als jonge vrouw of man het klooster in te gaan. Nog even geduld en ge hebt het rijk voor u alleen.

Lees meer