Almaci wil komaf maken met het systeem van zelfbediening, cumul en achterkamerpolitiek.
BELGA Almaci wil komaf maken met het systeem van zelfbediening, cumul en achterkamerpolitiek.

"Brusselse regering met Ecolo zal er ook één met Groen zijn"

Een Brusselse regering met Ecolo zal er ook één met Groen zijn. Dat bevestigt die laatste partij.

Ecolo is niet strikt noodzakelijk voor een Brusselse regering. Daar hebben MR en cdH een meerderheid aan Franstalige zijde als ze er Défi, het vroegere FDF, bijnemen. Maar Ecolo is wél nodig voor een meerderheid in een PS-loze Franse gemeenschapsregering, en de facto ook voor een comfortabele meerderheid aan Waalse zijde. MR en cdH komen daar maar net aan een meerderheid, wat in de praktijk onwerkbaar is.

En dus kunnen de groenen ook een plaatsje in de Brusselse regering opeisen. Groen en Ecolo benadrukken echter dat ze eerst harde garanties willen dat de zelfbedieningscultuur in de hoofdstad wordt aangepakt.

"Niet het moment om postjes te verdelen"
"Het is onze prioriteit om komaf te maken met systeem van zelfbediening, cumul en achterkamerpolitiek", stelt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. "Er zijn nieuwe afspraken en spelregels nodig die transparantie en eerlijke politiek waarborgen. Groen en Ecolo reiken de hand uit naar de partijen die werk willen maken van transparantie en eerlijke politiek."  

Het "doorzichtige manoeuvre" van cdH en MR wekt alvast weinig vertrouwen op bij Groen. "CdH en MR lijken meer met zichzelf bezig. Het verdelen van ministerportefeuilles om de eigen machtspositie te versterken, vinden ze belangrijker dan de oprechte bekommernis om de zelfbedieningscultuur aan te pakken. Het is nu niet het moment om postjes te verdelen, maar wel om schoon schip te maken in Brussel."

"Groen wil -samen met Ecolo- deze nieuwe spelregels uittekenen met alle partijen die daartoe bereid zijn. Dat is waar de bevolking nu terecht om schreeuwt. Beide partijen blijven intens samenwerken om dit te realiseren en het vertrouwen in de politiek te herstellen."

Lees meer