Koen Geens.
Photo News Koen Geens.

“CD&V maakt geen bocht: N-VA moet een kans krijgen”

De partijtop van CD&V heeft aan de vooravond van de verkiezing van haar nieuwe voorzitter samengezeten om een duidelijk standpunt in te nemen over de federale formatie. Dat zei boegbeeld Koen Geens in de Ochtend op Radio 1. “We blijven op onze lijn: N-VA moet een kans krijgen”, was de conclusie. “Betrek die partij, dat is onze mantra altijd geweest.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De christendemocraten willen hun nieuwe voorzitter, die vandaag verkozen wordt, straks niet ongewapend voor de wolven werpen. Samen met de twee overblijvende kandidaten Sammy Mahdi en Joachim Coens kwam de partijtop gisteravond samen om de CD&V-lijn te bepalen. Minister van Justitie en onderhandelaar voor CD&V, Koen Geens, was op Radio 1 duidelijk over de stellingname van de christendemocraten: N-VA is nu als grootste partij, met 400.000 méér dan de PS, aan zet. “Op dit moment is het voor ons niet mogelijk om een bocht te maken helemaal op het einde. N-VA moet een kans krijgen”, aldus Geens. 

Dat betekent ook dat CD&V zich op dit moment niet achter de nota’s van informateur Paul Magnette (PS) kan scharen, noch achter een eventuele deelname van CD&V aan een paars-groene formatie. “Het zou niet verstandig zijn om welk spoor dan ook dood te verklaren”, zei Geens. “Maar voor de stabiliteit van het land, moeten de grootste partijen het initiatief nemen en is het belangrijk dat er een meerderheid aan Vlaamse zijde is.” Op de vraag of dit dan “een neen tegen Magnette” betekende, antwoordde Geens: “We hebben geen andere optie op dit moment. Wij zijn niet bang - in tegenstelling tot de perceptie - van de oppositie.”

Geens voelt zich “in snelheid is gepakt, net op een moment dat cruciaal is voor onze partij”, verwees hij naar de voorzittersverkiezingen. Als het aan hem had gelegen, zou CD&V desgevraagd al in juni mee aan de onderhandelingstafel zijn aangeschoven. Hij hoopte op 5 november dan eindelijk echt van start te gaan “na veelbelovende eerste contacten”, maar moest tien dagen later vaststellen dat alles alweer stilviel voor zijn partij. Pas gisteren mocht hij bij Magnette weer o op de koffie en kreeg hij de derde versie van diens nota in handen. Geens betreurde ook dat hij nooit met meerdere partijen rond de tafel had gezeten. “Ik ben altijd aangewezen op wat anderen over anderen zeggen”, zei hij.

Geens toonde zich “niet dolenthousiast over de manier” van aanpak, maar ook niet over de inhoud. Het beantwoordt niet aan de verwachtingen van de CD&V dat een eventuele staatshervorming al in het begin van de nota-Magnette uitgesloten wordt en dat ethische dossiers naar het parlement gaan en niet naar de regering, zoals CD&V dat wil. Ook de begroting maakt Geens “diep ongerust”. Hij is de Ierse formule genegen, “maar bovenop 3,8 miljard besparingen, moet er nog eens 5 miljard bijkomen. Dat is toch zeer veel.”

106 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Peeters -Duym

    @Tom Faes, De Wever is er als geen ander in geslaagd om mensen met de meest tegengestelde verwachtingen en opvattingen wijs te maken dat het met de kracht van verandering voor iedereen beter en anders ging worden. Hij is als een moeder met twee kinderen naast haar: het beloofde snoepje ligt voor het ene kind richting links, voor het andere richting rechts. Francken zou de moed moeten hebben om zich af te scheuren van N-VA: ik geef hem meteen meer dan 10%.

  • Dan Midden

    Cd&v zit in de huidige regering met 3 ministerposten en bijhorende kabinetten. Paargroen + cd&v betekend maximaal nog 2 dus vlot 50 tal medewerkers van cd&v zullen hun C4 krijgen. Doordoen brengt meer "jobs, jobs, jobs," op voor de CD&V. 26 mensen kregen C4 bovenop 2 miljoen/jaar minder staatssteun na mei 2019. 50 extra C4's na vorming nieuwe regering. Cd&v boekhouder Geens heeft baat bij een trage regeringsvorming, zal nog maanden duren

Lees meer