© Bart Leye

"Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017

"Comfortzone", "me-time", "leuk", "super", "dagdagelijks", "eigenlijk", "groentjes", "ik heb zoiets van", "absoluut" en "naar de toekomst toe" vormen de Vlaamse top 10 van ergerlijkste woorden voor 2017. Dat meldt het Instituut voor de Nederlandse Taal.

In november deed het Instituut voor de Nederlandse Taal een oproep om de irritantste woorden van afgelopen jaar in te sturen. Op basis van de verschillende inzendingen uit Nederland en Vlaanderen stelde het instituut de twee top tienen samen. Vanaf donderdag kan er een week lang gestemd worden op www.wegmetdatwoord.org. Op 7 december worden de verliezers van dit jaar bekendgemaakt.

De meest opgegeven motivering waarom mensen een woord niet meer willen horen is omdat het "te pas en te onpas gebruikt wordt". Andere nominaties zijn ingestuurd omdat ze te vaag gevonden worden, overbodig zijn of een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid.

Verkleinwoorden

In Vlaanderen is dagdagelijks een grote ergernis: "is dagdagelijks nog dagelijkser dan dagelijks?" en "weekwekelijks, maandmaandelijks en jaarjaarlijks bestaan ook niet." Ook groentjes moet het weer ontgelden: "verkleinwoordjes die niet echt hoeven" en "kleutertaal in restaurants".

De Nederlandse top 10 bestaat uit de woorden "duurzaam", "eigenlijk", "genderneutraal", "in je kracht staan", "loverboy", "papadag", "shinen", "soort van", "stukje" en "super".

Woordenboekuitgever Van Dale gaf gisteren dan weer het startschot voor zijn verkiezing van het "Woord van het Jaar 2017". Van Dale heeft uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. Voor Vlaanderen gaat het om de woorden "fipronilei", "hamsterhuren", "hartstarter", "koesterkoffer", "metoo-verhaal", "vergismoord", "voornamenbedrijf", "warmtezombie", "weesweg" en "zooikoorts".
Stemmen voor de verkiezing van Van Dale kan via woordvanhetjaar.vandale.be.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lieve Geyter

    Ik vind niets ergerlijk aan die woorden het zijn maar woorden. Ik vind mensen die zich aan alles storen ergerlijk!

  • Gerda Rousseau

    Ik erger me vooral aan het feit dat het derde lid van de taalunie, namelijk Suriname, zo stiefmoederlijk wordt behandeld. Welke woorden mensen gebruiken, kan niet door een of ander poll worden veranderd, die woordkeuze verdwijnt vanzelf, als de mode verandert...

Lees meer