BELGA

“Compleet absurd”: vanaf december enkel cashbetalingen verplicht afgerond

Afrondingsregels voor rosse eurocentjes blijven voor discussie zorgen

Omdat maar weinig handelaars de afrondingsregels voor rosse 1 en 2 eurocentjes tot nu toe toepassen, wordt het vanaf 1 december verplicht bij cashbetalingen. Bij elektronische betalingen moet het niet. Dezelfde aankoop kan dus iets meer of minder kosten, naargelang de manier van betalen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt dat de volgende regering de regels voor alle soort betalingen gelijktrekt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als je rekening 19,11 euro bedraagt, zal je een verschillend bedrag moeten betalen naargelang de betaalwijze. Voor cashbetalingen zal er standaard afgerond worden en zal je dus 19,10 euro moeten betalen. Maar voor een elektronische betaling mag de handelaar nog altijd zélf kiezen of hij afrondt. Bij maaltijd- of ecocheques is afronden dan weer verboden.

Discussie

De regel zorgt nu al voor veel commotie. “Het zijn twee maten en twee gewichten”, klinkt het in de supermarkt. Ook volgens het NSZ zal het tot chaos leiden: “Als je twee opeenvolgende betalingen hebt waarbij de ene opteert om cash te betalen en de andere voor elektronische betaling, dan zal dat een andere totaalprijs zijn. Als de ene dat van de andere hoort, zal dat zeker tot discussie leiden”, zegt woordvoerster Christine Mattheeuws.

Afronding voor elke betaalwijze

Negen op de tien handelaars willen daarom een verplichte afronding op álle manieren van betalen. Vrijwillig afronden zien ze niet zitten. “Ik wil niet de eerste zijn die gaat afronden, mensen gaan dan overstappen naar de concurrentie”, zegt Conny Heremans, zaakvoerster bij Louis Delhaize in Bertem.

336 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rody Franks

    Bij de les blijven geldt (of moet ik zeggen "geld" :-) ) ook voor jou, Guido Pintens: 1 bfr is ongeveer 2,5 eurocent, geen 25.

  • Geert Landsman

    De wet steld dat een prijs een prijs is. Ik ha eisen dat ze altijd naar onderafronden of mij correct wisselgeld geven anders blijft de hele kar gewoon staan!

Lees meer