BELGA

“Compleet absurd”: vanaf december enkel cashbetalingen verplicht afgerond

Afrondingsregels voor rosse eurocentjes blijven voor discussie zorgen

Omdat maar weinig handelaars de afrondingsregels voor rosse 1 en 2 eurocentjes tot nu toe toepassen, wordt het vanaf 1 december verplicht bij cashbetalingen. Bij elektronische betalingen moet het niet. Dezelfde aankoop kan dus iets meer of minder kosten, naargelang de manier van betalen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt dat de volgende regering de regels voor alle soort betalingen gelijktrekt.

Als je rekening 19,11 euro bedraagt, zal je een verschillend bedrag moeten betalen naargelang de betaalwijze. Voor cashbetalingen zal er standaard afgerond worden en zal je dus 19,10 euro moeten betalen. Maar voor een elektronische betaling mag de handelaar nog altijd zélf kiezen of hij afrondt. Bij maaltijd- of ecocheques is afronden dan weer verboden.

Discussie

De regel zorgt nu al voor veel commotie. “Het zijn twee maten en twee gewichten”, klinkt het in de supermarkt. Ook volgens het NSZ zal het tot chaos leiden: “Als je twee opeenvolgende betalingen hebt waarbij de ene opteert om cash te betalen en de andere voor elektronische betaling, dan zal dat een andere totaalprijs zijn. Als de ene dat van de andere hoort, zal dat zeker tot discussie leiden”, zegt woordvoerster Christine Mattheeuws.

Afronding voor elke betaalwijze

Negen op de tien handelaars willen daarom een verplichte afronding op álle manieren van betalen. Vrijwillig afronden zien ze niet zitten. “Ik wil niet de eerste zijn die gaat afronden, mensen gaan dan overstappen naar de concurrentie”, zegt Conny Heremans, zaakvoerster bij Louis Delhaize in Bertem.

330 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Liliane Milcarek

    Wat een gezaag over die 1 of 2 cnt. Al die zagers die willen dat de handelaars eerst alles afronden, haha hoe lomp kan je zijn. Als je 30 producten in je winkelkar hebt of maar een, tel maar uit. Aan de kassa heb je 1 of 2 cnt voordeel of nadeel.

  • Ghijs Elvan

    Zijn er hier nu zoveel mensen die zich druk maken over een verschil van maximum 2 cent op het totaal van een rekening??? Van mij mogen ze zelf afronden op 5 euro, want al dat klein geld met stukken van 50 cent, 1 en 2 euro vind ik maar lastig. En wie betaalt er nu nog cash? Ik leef echt met jullie mee omdat jullie zo moeten krabben, op zoek moeten naar de goedkoopste winkels en elk centje belangrijk is.

Lees meer