UNKNOWN

"Deur regeringsdeelname Groen! nog niet helemaal gesloten"

Preformateur Elio Di Rupo heeft de deur voor een regeringsdeelname van de groenen nog niet helemaal gesloten. Dat staat te lezen in de elektronische nieuwsbrief die Groen! vandaag verspreidde onder haar leden en sympathisanten. Volgens partij belooft het alvast een "lange, hete zomer" te worden.

Oppositie
De voorbije dagen zag het er meer en meer naar uit dat preformateur Di Rupo werkt aan een piste waarbij de groenen gevraagd wordt de staatshervorming te steunen vanuit de oppositie. Op die manier zou Di Rupo toch aan de nodige tweederdemeerderheid geraken. De piste voor steun vanuit de oppositie kwam er nadat bleek dat Ecolo haar lot had verbonden aan Groen! en dat een regeringsdeelname van Groen! op weerstand botste aan Vlaamse kant.

Nerveus
"Hoewel preformateur Di Rupo heeft laten weten dat hij nu eerder Groen! en Ecolo vanuit de oppositie de staatshervorming ziet steunen, heeft hij de deur naar regeringsdeelname nog niet helemaal dichtgeslagen, wat een aantal partijen nerveus maakt", aldus Groen!.

Knopen doorhakken

De Vlaamse groenen zeggen dat ze zich sowieso constructief zullen opstellen. "Wij blokkeren niets. Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen in verschillende scenario's. We steunen wel enkel een staatshervorming die sociaal is en effectief leidt tot een beter bestuur. Het is nu aan De Wever en Di Rupo om knopen door te hakken", zo staat er nog te lezen.

Groen! zet ook nog eens de band met zusterpartij Ecolo in de verf. "Partijen die erop uit zijn de groene familie te splitsen, zullen van een kale reis thuiskomen", luidt het. (belga/ep)

Lees meer