2 Het Koninklijk Paleis in Laken.
photo_news Het Koninklijk Paleis in Laken.

“Dit is parlementaire onderzoekscommissie waard”: partijen reageren verontwaardigd op onthullingen rond koninklijk vastgoed

Het nieuws dat de Belgische belastingbetaler voor miljoenen euro's mee betaalt aan het koninklijke patrimonium, wekt verontwaardiging op bij verschillende politieke partijen. Die vragen op zijn minst meer transparantie in de bijzonder onduidelijke boekhouding van de Koninklijke Schenking. De Kamerfractie van N-VA wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Koninklijke Schenking is de instelling die de koninklijke openbare eigendommen beheert. In theorie moet de Schenking financieel onafhankelijk zijn, maar uit onderzoek van de VRT, De Tijd, Apache en Knack blijkt dat in de praktijk hoegenaamd niet het geval te zijn. Ook de belastingbetaler blijkt op te draaien voor het onderhoud van de 7.530 hectare aan bossen, gronden en 77 gebouwen in handen van de Schenking. 

Zo betaalt de overheid - wij allemaal samen dus - bijvoorbeeld 100.000 euro per jaar huur voor het kasteel van Hertoginnedal. Maar zijn er kosten aan het gebouw, dan is het 
óók de overheid die daarvoor geld moet zoeken. Dubbele kosten dus. 

Bijna 300.000 euro voor een dressing

Maar de onthullingen gaan verder dan enkel de Koninklijke Schenking. Het onderzoeksteam dook ook in de uitgaven voor het paleis in Brussel en in Laken, die rechtstreeks onder de Regie der Gebouwen van de federale overheid vallen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat koning Filip onlangs een soort dressing met ceremoniekleding liet renoveren. “Factuur voor de belastingbetaler? 279.357 euro, meer dan de kostprijs van een gemiddeld woonhuis in België”, zegt De Tijd-journalist Lars Bové.

Verschillende politieke partijen vragen na de onthullingen op zijn minst meer openheid en transparantie in de schimmige boekhouding van de Schenking. De vier media die de zaak de afgelopen maanden uitspitten, kregen maar met zeer veel moeite toegang tot de beschikbare informatie. Veel van die informatie is ook bijzonder summier: zo telt de jaarrekening van 2018 amper zes pagina's.

2 Het Koninklijk domein van Fenffe nabij Ciergnon valt ook onder de Koninklijke Schenking.
Photo News Het Koninklijk domein van Fenffe nabij Ciergnon valt ook onder de Koninklijke Schenking.

Parlementaire onderzoekscommissie 

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne suggereert op Twitter een parlementaire onderzoekscommissie naar de kwestie. Open Vld Brussel was overigens de eerste partij die pleitte voor de openstelling van het Koninklijk Domein in Laken. Reeds in 2007 lanceerden Els Ampe en Sven Gatz de campagne ‘Stadspark maakt vrij’ om van het Koninklijk Domein een echt park te maken. Els Ampe wil nog steeds het rijk aanbod aan stadsparken en groene ruimtes transformeren naar model van het New Yorkse ‘Bryant Park’. 

Ook de N-VA-Kamerfractie vraagt formeel om een onderzoekscommissie. “We merken al langer dat de Koninklijke Schenking een ingewikkeld kluwen is, vermengd met onder andere de Regie der Gebouwen”, zegt Peter Buysrogge. “We moeten als parlement eens een grondig overzicht krijgen van welke middelen waar naartoe gaan. In geen enkele andere sector wordt een dergelijk wanbeheer aanvaard, maar hier blijven we het vrolijk verder financieren met belastinggeld.”  

Voor zijn fractiegenoot Tomas Roggeman moeten bij zo’n onderzoek alle opties open liggen. Dat kan gaan tot de opheffing van de Koninklijke Schenking en de teruggave van bepaalde domeinen aan de koninklijke familie, zodat die zelf de kosten moeten dragen. “De Koninklijke Schenking zou financieel autonoom moeten kunnen werken. Nu wordt er te veel rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de koninklijke familie.”

Sp.a vraagt bij monde van Vlaams parlementslid Hannelore Goeman dat het koninklijk domein van Laken opengesteld zou worden voor het publiek. “Sire, als we ervoor mogen betalen, dan mogen we er ook in.”

Vlaams Belang pleit onomwonden voor de afschaffing van de monarchie. “De belastingbetaler betaalt per jaar 36 miljoen euro voor het koningshuis”, zegt de partij. “Daarbovenop financiert de burger mee het onderhoud en de renovatie van koninklijke domeinen (kastelen, golfterreinen, bioscoop, zeilclub, ...). Schaf het koningshuis af en investeer dit geld in onze mensen.”

226 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carla Van Geel

    Waarom moeten die politici die aanklagen dat ze huur moeten betalen om een gebouw van de schenking te gebruiken dan een zo duur gebouw bestellen? Waarom kunnen ze niet gaan praten in een gewoon café? Waarom moet BDW van NVA in de Koninklijke yacht club op de linker oever in een grote zaal gaan "vergaderen" i.p.v. een goedkope zaal? De pot verwijt .....

  • Henri Troyat

    Waarom denk je dat Paul Buysse (van de Koninklijke Stichting) tot graaf is gebombardeerd? Voor zijn verdienste? Vergeet het. De koning weet wel wat hij doet (enfin, zijn entourage dan toch).

Lees meer